Misa u Kočevskom Rogu za žrtve iz 1945.: Strašni zločin i posljedica revolucionarnog nasilja nad sunarodnjacima

04.06.2018. 09:56:00

U kapeli Božjeg milosrđa u Kočevskom Rogu kod Kočevja u subotu je održana tradicionalna misa zadušnica u spomen na žrtve masovnih izvansudskih likvidacija koje su na tom području vršene neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Misom koju je predvodio biskup Novog Mesta Andrej Glavan odana je počast žrtvama masovnih izvansudskih egzekucija “poraženih vojski”, mahom slovenskim domobranima koji su na tom mjestu ubijeni u lipnju 1945. Misi i obilježavanju te tragedije nazočio je i veći broj obitelji i rodbine žrtava, te njihovi prijatelji. Nadbiskup Glavan i nazočni molili su za sve žrtve nasilja i likvidacija u Drugom svjetskom ratu i poratnim mjesecima nakon njega na teritoriju današnje Slovenije. “Sjećati se tih žrtava je potrebno da se nikad ne ponove takva strašna tragedija i zločin. Molimo za to da duh pomirenja dođe i u srca onih koji su počinili taj grijeh, te u srca njihovih duhovnih nasljednika”, kazao je biskup Glavan, dodavši da je Slovencima potrebna pomirba. Masovna ubojstva nakon kraja Drugog svjetskog rata nazvao je strašnim zločinom i posljedicom revolucionarnog nasilja nad sunarodnjacima i drugim žrtvama koje su bijegom u inozemstvo željele izbjeći “okrutnu osvetu” novih vlasti. Crkvena i civilna komemoracija žrtvama pobijenim u Kočevskom Rogu koji su bačeni u kraške jame na tom području održava se svake godine prve subote u svibnju, od 1991. Podsjetimo, na Kočevskom Rogu dogodio se krajem svibnja i početkom lipnja 1945 godine genocid nad hrvatskim narodom. Po svjedočenjima, u Kočevskom Rogu likvidirano je u nekoliko dana oko 30-40 tisuća najviše Hrvata, nešto slovenskih domobrana i nekoliko tisuća srpskih i drugih narodnosti. Žrtve su dovođene iz Bleiburga vlakom preko Jesenica u logor Šentvid kod Ljubljane, a nakon toga vlakovima za Kočevje te potom kamionima u područje Kočevskog Roga gdje su noću vršene likvidacije. Likvidacije su vršili dragovoljci 11. Dalmatinske brigade, 26. Dalmatinske divizije Jugoslavenske armije koje je odabrala Milka Planinc a vodio Simo Dubajić. Pojedini likvidatori – rekorderi svojom su rukom ubili po nekoliko tisuća osoba u nekoliko dana. Dragovoljci likvidatori kasnije su nagrađeni boravkom na Bledu te odlikovanjima. Nikada nitko nije odgovarao za ove zločine. Iako su partizani pomno pazili da nitko ne preživi likvidaciju, bacajući bombe i čuvajući danima jame ubijajući preživjele koji su pokušali izaći, nekoliko se ljudi ipak spasilo te dokopavši se inozemstva i dali su svoja svjedočenja o strašnim zločinima. Hina/narod.hr/Kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.