Mišetić: Tužba skupine krajiških Srba je neutemeljena

30.01.2015. 07:49:59

Dvije su srpske organizacije u SAD-u 2010. godine podnijele tužbu protiv američke privatne tvrtke Military Professional Resources zbog, kako tvrde, sudjelovanja u genocidu i progonu 200.000 krajinskih Srba tijekom vojno redarstvene akcije Oluja. Pred američkim su saveznim sudom zatražili odštetu od gotovo 10,5 milijardi dolara, javlja HRT Ameriku prozivaju da su njezini umirovljeni časnici savjetovali, obučavali i opremali Hrvatsku vojsku za operaciju Oluja. Hrvatski vojni i civilni dužnosnici već godinama demantiraju da su im Amerikanci na taj način pomagali. Luka Mišetić, kao haški odvjetnik generala Ante Gotovine, dobro je upoznat sa svim detaljima akcije Oluja. Također je odvjetnik u Chicagu i ima više od 20 godina prakse na tamošnjem federalnom sudu. 'Velika većina tužbe je već odbačena kao neutemeljena. Prvo jer je sud u Chicagu nenadležan za povrede međunarodnog prava koji su navodno, naglašavam navodno, počinjene na teritoriju Hrvatske. Drugi razlog zašto je tužba neutemeljena je jer je Haški sud već odbacio tezu da je operacija Oluja planirana kao zločin i činjenično je neutemeljena', rekao je Mišetić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.