Mislili ste da je NATO kišobran koji će nas od svega braniti - e pa neće!

29.11.2016. 20:25:48

CVRTILA O OBRANI RH Vrlo je jasno, ako Rusija postavi uvjet da se u nekakav tu mogući lokalni sukob Amerika ne miješa, ili će se miješati i Rusija, sigurno neće Amerika riskirati nekakav Treći svjetski rat zbog Hrvatske, objasnio je Cvrtila Nakon šest godina povećava se proračun za obranu u Hrvatskoj. Sigurnosni stručnjak Željko Cvrtila komentirao je to za Direktno.hr. kazavši kako smo predugo računali na NATO i Europsku uniju i kako su vodeći u Hrvatskoj konačno shvatili da će, nastave li tako, Hrvatska ostati na 'snalazi se kako znaš' "Ispod svih smo prosjeka smanjili proračun za obranu, na što nas je i NATO upozoravao. Znamo da oni predlažu da to bude barem dva posto ukupnog proračuna, ali naravno Hrvatska za to nije imala sredstava pa je išla stalno na uštrb smanjivanja sredstava u sigurnosti, odnosno u obrani", objasnio nam je Cvrtila. Hrvatska se stalno oslanjala na Europsku uniju, odnosno na NATO, kazao nam je Cvrtila. "Kao na kišobran koji će nas u svim mogućim situacijama braniti, a onda smo imali nekoliko situacija za koje smo zaključili da to baš i nije tako", naglašava. Nabrojao je tri situacije koje su moguće dovele do toga da se obrati pažnja na proračun za obranu. "To je ovaj veliki migrantski val gdje je po potrebi uključivana vojska, a pitanje je hoće li morati možda i nešto čvršće biti u nekim mogućim budućim većim migrantskim valovima uključivana. Imali smo i ovih poplava, gdje je vojska uključivana jer se vidjelo da državna uprava zaštite i spašavanja ne funkcionira. Treća stvar, najbitnija, je ta da su ljudi koji sada vode ministarstvo i državu shvatili da nas neke sigurnosne prijetnje nisu baš zaobišle, da one još egzistiraju i postoje", kazao je Cvrtila. Stručnjak za sigurnost objasnio je za Direktno kako su neki konačno shvatili da bi u mogućim nekakvim preslagivanjima globalne sile i globalnih moćnika, prije svega Amerike i Rusije, mogli ostati van zaštite NATO-a. "Vrlo je jasno, ako Rusija postavi uvjet da se u nekakav tu mogući lokalni sukob Amerika ne miješa, ili će se miješati i Rusija, sigurno neće Amerika riskirati nekakav Treći svjetski rat zbog Hrvatske. Hrvatska će ponovno ostati na 'brini se sam za sebe, snalazi se kako znaš'. Vidimo da u Bosni nije sjajna situacija, da se stalno zatežu odnosi između Bošnjaka i Srba a, naravno, Hrvati će tu ponovno biti kolateralna žrtva", zaključio je Željko Cvrtila.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.