Mladen Pavković: Gdje su ulice ili trgovi civilnim žrtvama?

02.07.2019. 12:33:06

U Zagrebu je 2. srpnja 1991. tijekom demonstracija ispred vojarne „Maršal Tito“ (sadašnje Croatie) ubijen prvi civil u Domovinskom ratu u ovome gradu. Riječ je o 32- godišnjem Ravenu Čuvali, koji je toga dana sa skupinom Hrvata želio zaustaviti kolonu vojnih vozila zločinačke JNA, koji su odlazili put Slovenije. Među onima koji su se i na taj način goloruki borili protiv jugoslavenskih terorista bili su i pripadnici Narodne zaštite Utrina i Travnog. Što su oni mogli protiv kolone vozila, prepunih i dobro naoružanih vojnika, i sedam tenkova, koji su krenuli kao pojačanje postrojbama JNA angažiranim u napadima na Sloveniju? Zločinci su tada ubili nevinog civila. Nije li to najbolji dokaz da su ubijali i nenaoružane civile i građane glavnog hrvatskog grada u njegovu središtu? Ljudi su naivno mislili da svojim tijelima i po kojim Molotovljevim koktelom mogu zaustaviti ovu silu, ili je pak uništiti. Čuvalo je ubijen pred kamerama HTV-a na Mostu mladosti. Osim njega, na licu mjesta poginuli su i 19-godišnji vojnici JNA Zoran Mirković i Halil Čučak, a njihov vršnjak Zvezdan Antić preminuo je od posljedica ranjavanja dva tjedna poslije. Sve se to zna i o tome je pisano. Međutim, obično se po takvim junacima kao što je bio Čuvalo čuva trajni spomen, kao na primjer na Jana Palacha (možda jeste, a možda i nije za usporedbu). Kao prvo, zbog čega se i o takvim ljudima ne uči u školama? Gdje je ulica ili trg koji bi nosio ime – Raveno Čuvalo? U Zagrebu primjerice postoji „Trg svibanjskih žrtava 1995.“. Tko je to izmislio- svaka mu čast. Riječ je o žrtvama srpsko – četničke agresije koji su od granatiranja poginuli na tom mjestu. Ako je trg posvećen njima, a jeste, onda što se boje napisati od čije su ruke stradali u Domovinskome ratu? Ovako ispada da su možebitno stradali i u prometnoj nesreći! Ovi i ovakvi slučajevi su najbolji primjer kako se neki i nakon toliko godina od stvaranja hrvatske države, najblaže rečeno, „poigravaju“ sa stradalima, bez kojih bi Hrvatska danas bila velika Srbija! Mladen Pavković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.