Mladen Pavković: Gospodo i drugovi, zašto nemamo i službeno odlikovanje – Junak Domovinskoga rata?

09.02.2016. 18:17:03

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podržava prijedlog Hrvatskog generalskog zbora da se na razini države dodjeljuje odlikovanje s nazivom „Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i velikom Danicom“. Međutim, UHBDR91. također je uputila inicijativu predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru za izmjenu i dopunu Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH kojim bi se kao najviše odlikovanje uvelo odlikovanje – „Junak hrvatskog Domovinskoga rata“. Ovo odlikovanje dodjeljivalo bi se sudionicima Domovinskog rata koji su se na prvim crtama obrane istaknuli prije svega svojim junaštvom, iznimnim pothvatima, junačkim djelima na bojišnici te časnim ponašanjem stvarali i štitili ugled hrvatskog vojnika i bili primjer kako u obrani Domovine tako i u miru. Naime, Hrvatska je vjerojatno jedina država na svijetu koja je prošla višegodišnji krvavi rat za oslobođenje i stvaranje države, a da službeno nije proglasila ni jednog sudionika Domovinskog rata – Junakom, pa se nakon 25 godina od početka srpske i ine agresije stječe dojam da baš „nitko“ nije zaslužan da to i bude, iako je istinskih Junaka bilo u svim brigadama i gotovo svim ratnim operacijama. Za iznimne zasluge, s područja bivše Jugoslavije, svojedobno su proglašene čak 1.322 osobe – Narodnim herojima Jugoslavije, a biti „heroj“ u vrijeme prošlog, propalog sistema (da čovjek ne povjeruje!) bilo je – zanimanje! Josip Broz Tito čak je bio trostruki Narodni heroj (sic!), a ta su se odličja dodjeljivala i nekim stranim državljanima te pojedinim gradovima i društveno-političkim organizacijama. Prvi Narodni heroj Jugoslavije bio je srpski partizan Petar Leković, a posljednji major zločinačke JNA Milan Tepić, koji je samoubilačkim potezom 29. rujna 1991. u bjelovarskoj kasarni sa sobom u smrt odveo i 11 hrvatskih branitelja. Bivši ministar branitelja Predrag Matić najavljivao je da će se i kod nas dodjeljivati odličje Junak Domovinskog rata „Blago Zadro“, ali od tog se iz još uvijek nepoznatih razloga odustalo. Priznanja (a ne odličja!) Junak hrvatskog Domovinskog rata, u suradnji s više Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, dosad su se na inicijativu moje malenkosti dodjeljivale nekim iznimno časnim i uglednim sudionicima rata, od dr. Franje Tuđmana, generala Gotovine i Markača, Kate Šoljić, Marka Babića, pa do dr. Ivana Šretera i vukovarske ratne bolnice na čijem su čelu bili dr. Vesna Bosanac i dr. Juraj Njavro. Sve smo to radili i radimo u želji da se i na državnoj razini uvede odličje – Junak hrvatskog Domovinskoga rata, tim više što jedan dio ljudi to itekako i zaslužuje. Junak hrvatskog Domovinskoga rata trebalo bi biti, ako ne najveće, a ono među najvećim i najčasnijima odličjima u Republici Hrvatskoj.   Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.