Mladen Pavković: Klanjanje žrtvama trebalo bi biti sastavni dio državničkih posjeta

27.11.2021. 10:16:00

Kad pojedini državnici dolaze u posjet drugoj državi, prvo polože vijenac i zapale svijeću za poginule i stradale branitelje. Tako je učinio i  francuski predsjednik Emmanuel Macron prigodom svog prvog boravka u Zagrebu.

Vijenac je položio podno Spomenika Domovini, ali -, kako su javljali mediji, - na vlastiti zahtjev! (sic!)

Drugim riječima, održao je pravu lekciju hrvatskim političarima koji se toga nisu ni sjetili! Nu,  kad su već bili primorani ispuniti želju svom uglednom gostu, brže su bolje organizirali da  francuski predsjednik i njegovo izaslanstvo vijenac polože na najbližem mjestu, gdje još nikada nitko nije to uradio, iako je pok. Milan Bandić predvidio da državnici prvo dolaze kod Spomenika Domovini  i da se baš na tom mjestu  poklone  žrtvama u ratu.

Nu, Macron vjerojatno nije ni znao da u Zagrebu već postoji mjesto za takva događanja, a to je – Oltar Domovine na Medvednici!

Pored toga, mogao je otići i do Zida boli na zagrebačkom Mirogoju, gdje bi, ako ništa drugo, vidio i tisuće imena ljudi koji su dali svoje živote za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno poklonio bi se pred njihovom veličinom.

Macron je uzgred, kad je već bio kod Spomenika Domovini na Trgu Stjepana Radića,  mogao  svratiti i pedesetak metara dalje i zapaliti svijeću podno spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, vojskovođi i pobjedniku Domovinskog obrambenog rata- dr. Franji Tuđmanu.

„Bandićev“ Spomenik Domovini nažalost nije „oživio“, a ni „priznat“ ni  od samih hrvatskih branitelja i stradalnika, na njemu ništa i ne piše, nema križ, pa čak ni jedno ime nije uklesano od nekog stradalnika Domovinskoga rata! To je više spomenik bivšem gradonačelniku nego žrtvama palim za Domovinu!

Stoga, kako bilo da bilo, kad ubuduće dođe neki strani državnik u posjetu Hrvatskoj više se ne bi smjelo dogoditi da on sam inzistira na klanjanju žrtvama za slobodu, već bi to trebao biti sastavni dio protokola, kako je to uostalom i u drugim državama.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Mladen Pavković/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.