MLADEN PAVKOVIĆ: Sramota! Marko Babić ni deset godina nakon smrti nema svoju ulicu ili trg!

05.07.2017. 22:48:58

Prolaze godine, a sjećanje na Junake hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, poput Marka Babića, (Vukovar, 16. veljače 1965.-Zagreb, 5. srpnja 2007.), sve više na žalost blijede. Eto, neki dan, bila je i obljetnica rođenja legendarnog vukovarskog ratnog kirurga dr. Juraja Njavre, (Neum, 2. srpnja 1938.- Zagreb, 15. rujna 2008.), ali  tko se toga dana prisjetio i ovog junaka? Samo uži krug prijatelja, suboraca… O Marku Babiću, junaku vukovarske Trpinjske ceste, koji je sahranjen pokraj posljednjeg počivališta generala Blage Zadre i njegova sina Roberta na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, i nakon deset godina od njegove smrti ne uči se u školama, a što je još najgore i naprosto neobjašnjivo da se po imenu ovog junaka još uvijek ne zove ni jedna ulica, trg ili neka kulturna ustanova! Tijekom Domovinskog rata uništio je 14 neprijateljskih tenkova! Koliko je to spašenih ljudskih života? Njegovi roditelji također su skupo platili cijenu srbijanske i ine agresije na Republiku Hrvatsku. Naime, četnici su ih sredinom rujna 1991. odveli iz Vukovara i ubili u selu Bobota. Bio je jedan od zapovjednika 204. vukovarske brigade, boreći se rame uz rame s Blagom Zadrom. Dobio je čin pukovnika, a najmanje što je zaslužio je čin – generala. Na poticaj moje malenkosti, na petu obljetnicu njegove smrti, Udruge proistekle iz Domovinskoga rata dodijelile su mu priznanje – Junak hrvatskog Domovinskog rata! Priznanje su na Trpinjskoj cesti primili njegovi najbliži. Vjerovali smo da na tome neće ostati, ali Babića svi vole i cijene, a nikako da mu i nakon smrti dodjele i neko veće, oficijelno priznanje. Obično ga se sjete tek na obljetnicu rođenja ili smrti. U želji da se ne zaboravi Domovinski rat pokrenuo je i snimanje dokumentarnog serijala „Heroji Vukovara“. Nažalost, dovršetak serijala nije dočekao, iako se iznimno veselio ovom poduhvatu. Da je ovaj junak danas sa nama, uvjereni smo da se ne bi toliko marginalizirao i podcjenjivao Domovinski rat, a poglavito pripadnici slavne 204. brigade na čijem su čelu bili Mile Dedaković-Jastreb i Branko Borković-Mladi Jastreb. Hrvatska nema tako mnogo ratnih heroja, a poglavito takvih kao što je Marko Babić. Stoga, apeliramo na sve da ovaj istinski ratnik još ove godine u Zagrebu i Vukovaru dobije svoj trg ili spomenik, jer ako je tko to zaslužio, zaslužio je ON!

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.