Mladen Pavković: Sramotno. U hrvatskim zatvorima je samo 27 Srba osuđenih za ratne zločine!

01.06.2018. 09:10:40

U hrvatskim zatvorima u Lepoglavi, Glini, Splitu, Zagrebu i Osijeku, piše beogradska Politika, (30. svibnja 2018.), nalazi se 27 Srba, koji su optuženi za ratne zločine i klasičan kriminal tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Međutim, od tog broja devetnaestorica su pravomoćno osuđena, trojica nepravomoćno, četvorica su pod optužbom, a tek jedan je pod istragom. Najpoznatije ime s ovog popisa je Dragan Vasiljković (Kapetan Dragan), koji je u Splitu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora. U svezi ove presude žalbeno ročište Vrhovnog suda u Zagrebu bit će održano 12. lipnja o.g. Politika piše da se među okrivljenima u zatvoru u Splitu nalazi i jedan (četnički) general – Borislav Đukić. Uhićen je sredinom 2015. u Tivtu (Crna Gora) po potjernici iz Hrvatske staroj gotovo 20 godina. U zatvoru dijeli sobu s Kapetanom Draganom i Pavlom Pantićem, kapetanom bojnog broda i nekadašnjim zapovjednikom kasarne „Lora“ u Splitu. I njega su uhitili Crnogorci, a za njim je potjernica iz Hrvatske bila raspisana još 1993., kad mu je odsutnosti i suđeno u Splitu, gdje je „zaradio“ osam godina zatvora. S obzirom da se o ovakvim temama u Hrvatskoj ne govori i ne piše, ostali smo pomalo razočaranim malim brojem agresorskih vojnika i časnika optuženih za ratne zločine. Naime, ako je u Hrvatskoj dosad otkriveno oko 150 masovnih grobnica, da je za svaku od njih u prosjeku osuđen samo jedan srpski zločinac to bi značilo da isto toliko njih i odgovara za zlo koje su činili. Gdje su s ovog popisa nestali brojni oficiri tzv. JNA, ili pak članovi tzv. Predsjedništva SFRJ? Gdje su oni koji su progonili i ubijali hrvatske civile, poglavito žene, djecu i starce, od Vukovara, Škabrnje, Voćina, Tovarnika, Osijeka, Karlovca, Gospića, Pakraca, Lipika i brojnim drugih gradova i mjesta? Svi znamo da ratni zločin ne zastarijeva, a ako je to tako, a jeste, koliko još vode mora proći Dunavom, Savom i Dravom da pravda bude zadovoljena? Gdje su ubojice djece iz Slavonskog Broda, a gdje oni koji su protjerali oko 200 tisuća Hrvata iz Bosanske Posavine, od kojih je veliki broj i ubijen? Što o tome ne objavljuje biltene i ne šalje ih po svijetu Milorad Pupovac, koji neprestano Hrvate optužuje za ustaštvo i fašizam, a „ne vidi“ što se tim ljudima događalo u vrijeme Domovinskoga rata? Ne smijemo zaboraviti ni suđenje (bez dokaza) hrvatskom branitelju Veljku Mariću u Beogradu, gdje je dobio 12 godina (!) robije za navodno jednog ubijenog srpskog civila, dok s druge pak strane oni koji su kao agresori uništavali cijele gradove i sela zasad su ostali pošteđeni, što je sramno da sramnije ne može biti. Na sve to i štošta drugo, jedino možemo pitati: hoće li barem odgovarati oni koji s hrvatske strane traže srpske i ine ratne zločince tako da ih ne nađu?

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.