Mogući novi lipanjski toplinski rekordi; vrhunac vrućina u subotu

11.06.2019. 11:34:51

Ekstremi ne posustaju. Nakon što je svibanj bio jedan od najhladnijih u povijesti mjerenja te u mnogim mjestima čak rekordno kišovit, ovih dana proživljavamo jedno od najtoplijih razdoblja ovog dijela godine. Ponegdje čak i rekordno toplo.
Ovaj će utorak mjestimice biti već četvrti vrući dan u nizu, primjerice u Daruvaru, Kninu i Makarskoj te na splitskom Marjanu i zagrebačkome Griču, a taj niz će se nastaviti do kraja tjedna, ponegdje i početkom sljedećega, osobito u južnijim krajevima. Pritom će vrućih dana biti gotovo posvuda, osim u najvišem gorju. Premda, ni ondje nije i neće biti osobito "svježe", piše Zoran Vakula za HRT.

Mogući novi rekordi

Već u nedjelju i ponedjeljak na Zavižanu je najviša dnevna temperatura zraka bila blizu lipanjskog rekorda od 24,4 °C, izmjerenog 19. lipnja 2012. Bilo je 23,9 °C, odnosno 24 °C, a u nastavku će tjedna biti još i više pa je vrlo velika vjerojatnost "rušenja" rekorda, osobito u subotu. Štoviše, postoji čak mogućnost da "padne" i apsolutno najviša temperatura zraka na Zavižanu - 28,3 °C, od 22. srpnja 2015. godine. Inače, najviše dnevne vrijednosti prošlih dana na Zavižanu samo su malo niže od najnižih vrijednosti na primjerice Marjanu, koje su prosječno oko 19-20 °C, a prošlih su dana oko 24 °C. Jutros čak 24,6 °C, što nije rekordno visoka noćna i jutarnja temperatura za ovaj dio lipnja, ali ni puno niža. Ostvare li se prognoze, koje su sve vjerojatnije, gotovo i sigurne - srednja temperatura zraka - i najniža i najviša dnevna - ovoga tjedna na Marjanu će biti druga najviša od 1948. godine, otkad postoje mjerenja. Rekordna će, možda nekome za utjehu, i dalje ostati ona iz 2003. godine, kada je srednja najniža temperatura zraka u razdoblju od 10. do 16. lipnja bila čak 26,9 °C, a najviša 35,8 °C.

Topla noć i na kontinentu

I dok tople noći u prvoj polovini lipnja na Jadranu nisu neuobičajene, na kopnu se baš ne događaju često. A prošle noći i jutra temperatura se nije spuštala ispod 20 °C na nekoliko meteoroloških postaja DHMZ-a, prema trenutačno dostupnim podacima u Đakovu, Kutjevu, Bjelovaru i Zagrebu - ni u Maksimiru, ni na Griču. Koliko je to rijetko za ovo doba godine možda najbolje svjedoči podatak da je jutrošnjih gričkih 22,1 °C među najvišim vrijednostima ikada izmjerenim od 1. siječnja do 11. lipnja. Štoviše, prema još neslužbenim i nepotvrđenim analizama čak je izjednačen rekord od 8. lipnja 2003. godine. A podaci postoje još od 1881. No, ako slučajno i nije bila rekordno topla noć, bila je vrlo blizu nje. U Maksimiru je više od jutros najnižih 20,1 °C, u dosadašnjem dijelu godine, bilo samo dvaputa - 20,6 °C 27. svibnja 1993. i 20,5 °C 31. svibnja 1999.

Do kraja tjedna uglavnom još toplije, a u sljedećemu mnogima "podnošljivije"

U nastavku tjedna pripremite se na nastavak iznadprosječne topline - većinom vruće dane, a i mnogima teško podnošljive noći, koje će tople biti uzduž cijeloga Jadrana pa i u nekim mjestima kopnene Hrvatske... Ljeto prije ljeta, barem prema astronomskom računanju.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.