MORH: Američki topnici izmješteni na vojni poligon kod Slunja

16.05.2021. 15:38:00

Pripadnici američke Nacionalne garde Floride stigli su tijekom vikenda u Hrvatsku kako bi bi na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja sudjelovali na međunarodnoj vojnoj vježbi "Immediate Response 21", izvijestilo je u nedjelju MORH.

Riječ je o pripadnicima 2. topničke bojne 116. pukovnije (2-116FA) u sastavu 53. brigadnog borbenog tima Nacionalne garde Floride čije ja oprema dopremljena prošlog tjedna morskim putem iz SAD-a u zadarsku luku Gaženica i ovih dana prevezena na vojni poligon kod Slunja.

Bojnik Željko Vuk, glavni planer MVV-a "IR21" izjavio je, u ime hrvatskih Oružanih snaga, da imaju priliku uvježbavati s topničkim postrojbama Oružanih snaga SAD-a i Slovenske vojske te da će po prvi raditi na način da će tri vojske raditi jedan dio topničke vježbe.

Pripadnici Oružanih snaga SAD-a, nadnarednik Richard Caton i razvodnik Philip Nguyen očekuju izvrsnu suradnju s pripadnicima Hrvatske vojske te kvalitetnu razmjenu znanja i iskustava.

"Uzbuđeni smo što smo ovdje i što ćemo sudjelovati u ovoj vježbi s iznimnim vojnicima i razmijeniti iskustva", rekao je Caton, napominjući da će središtu vježbe biti interoparabilnost, dok je Nguyen dodao da je veoma uzbuđen jer nikad nije bio izvan svoje zemlje.

Dan ranije, u subotu je u Hrvatsku stigao američki sustav protuzračne obrane "Patriot" te je dopremljen u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. Taj sustav protuzračne obrane iz sastava je američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane te će u vježbi "Astral Knight 21" pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 21".

Sustav “Patriot” po prvi puta je razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Republike Hrvatske, ističu iz MORH.

Izvor: Hina.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.