MORH ga umirovio: 'Neka ministar počne od mene s revizijom'

22.09.2013. 21:25:15

morh-ga-umirovio-neka-ministar-pocne-mene-revizijom-slika-1300274
Piše: Miroslav Flego/ VLM
Marko Tenđera iz Mirkovaca, vinkovačkog prigradskog naselja, već sedam godina bori se s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje jer misli da ga je MORH, u kojem je od 1995. profesionalni vojnik, nezakonito i mimo njegove volje umirovio, iako je tada imao 30 godina i još je mogao puno dati radeći u vojsci. Tvrdi da su ga umirovili na temelju samo dva liječnička komisijska pregleda od kojih je u prvom naznačeno da je sposoban, a u drugom, godinu poslije, da je nesposoban, iako nije prošao specijalističke preglede. Čekao dočasnički čin – Sporim se s HZMO-om jer ne želim u 30-ima biti umirovljenik nego želim raditi. Završio sam obuku za operatera protuoklopnog sustava FAGOT (NATO to zove: AT-4 Spigot) što donosi i dočasnički čin, ali ga nisam dobio jer je pokrenut postupak za umirovljenje. Ministar Mrsić najavio je reviziju mirovina i predlažem da počne od mene. Imao sam manjih problema s koljenom koje je “iskočilo” jednom dok sam iskakao iz kamiona, operirao sam meniskus, ali nikada nisam imao problema u poslu – kaže Tenđera i dodaje: – I sada se penjem po krovovima, naime otvorio sam limarski obrt jer sa suprugom koja je nedavno dobila posao i troje djece od 10, 12 i 15 godina nisam mogao živjeti od 1618 kuna invalidnine, za koju nije određen postotak. Zbog obrta invalidnina mi je smanjena za 700 kuna – kaže Tenđera pokazujući brojne odluke o usavršavanju, ali i odbijenice na zahtjeve za ukidanje rješenja o umirovljenju. Tvrdi da su prije desetak godina svi u HV-u morali na liječnički pregled, ali da to nisu bili ozbiljni pregledi. Liječnički pregledi Tajnica ministra Miranda Mrsića potvrdila je u petak da se Tenđera više puta javljao sa svojim problemom, “pa i jučer popodne”, i da je ona o svemu izvijestila ministra, “ali još nisam dobila od njega odgovor”. >>Od objave Registra branitelja podignuto 30 kaznenih prijava! >>Povlaštene mirovine: Rezanjem od 10% uštedjelo bi se 780 milijuna Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.