MUP: Apel organizacijama koje rade s migrantima

16.12.2018. 10:47:46

MUP apelira na organizacije koje rade s migrantima: Informirajte ih o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku Vođeni brojkom od preko 7.500 pokušaja nezakonitih ulaska u Hrvatsku, 547 uhićenih krijumčara ljudi, ali i zbog loših vremenskih uvjeta, snijega i hladnoće, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) apeliralo je na međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku. "Ulazak izvan graničnog prijelaza nije zakonit ulazak te ga Republika Hrvatska neće dopustiti. Želimo spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata koji će se s područja drugih država, prvenstveno s područja BiH i Srbije, upustiti u pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku", izvijestio je MUP u subotu navečer. Podsjećaju da se migranti, kako bi se domogli svog krajnjeg odredišta u zemljama zapadne Europe, često izlažu situacijama koje ponekad završe tragično. "Ministarstvo unutarnjih poslova je ove godine evidentiralo devet slučajeva smrtnog stradavanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Ovakvi slučajevi evidentirani su i prošle godine", kažu u MUP-u. Ističu da će hrvatska policija ustrajati u "dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i prave stečevine Unije te vanjske granice Europske unije, kao i sigurnost građana RH, a u konačnici i sigurnost građana Europske unije. Najbolji pokazatelj te namjere su brojke procesuiranih nezakonitih prelazaka državne granice, kao i uhićenih krijumčara ljudi". U MUP-u poručuju da će, ukoliko se bilo tko odluči na spriječavanje policijskih službenika u obavljanju dužnosti čuvanja državne granice, oni poduzeti "sve zakonom raspoložive mjere i mehanizme. Pri tome mislimo na mjere i mehanizme propisane hrvatskim, ali i europskim zakonodavstvom poput mjera odvraćanja, sukladno Zakoniku o šengenskim granicama, kao i readmisijske postupke", priopćio je MUP u subotu navečer. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.