MUP O ISTRAZI FRANJE VARGE: Ne dilamo informacije medijima, ministar ne napada Predsjednicu

27.11.2018. 12:14:48

Tjedni Nacional u nekoliko brojeva pisao o istrazi koju MUP RH provodi u slučaju uhićenog Franje Varge, pretragu njegovih kompjutora i drugih uređaja za komunikaciju, provjeru mailova, SMS-ova i drugih dokaza.  Temu su preuzeli i brojni drugi mediji, postale je važna vijest a zanimljivo je kako se u cijeloj aferi ponaša MUP. Mediji objavljuju podatke iz tajne istrage, a oni šute. U svim ranijim slučajevima demantirali su da informacije cure iz MUP-a ( ili negirali njihovu vjerodostojnost) , a u ovom slučaju reakcija je izostala. U tom kontekstu zanimljive su na izjave Željko Cvrtile, bivšeg načelnika Unutarnje kontrole MUP-a, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. “Iskustvo nas uči da kad se ide na sprječavanje inkriminacije, kad se probija tajna istraga – informacije cure s niže razine. To se događalo i prije, ali je interna kontrola bila jača. No, ako se ide na diskreditaciju političkih suparnika, iz iste ili suparniče stranke, informacije cure iz samoga vrha – MUP-a, Ravnateljstva ili DORH-a”, kazao je Cvrtila. Tko je, dakle, osoba, ili osobe, koje su mogle medijima dostaviti  podatke iz tajne istrage? Inspektori MUP-a ili USKOK-a koji rade na slučaju? Teško. Nemoguće! Da su to učinili, da su odali tajne podatke iz istrage, bez dopuštenja nadređenih, bili bi ekspresno maknuti sa slučaja i suspendirani. Jer zna se tko je (najviše tri do četiri osobe) uključen u istragu. Poslali smo upit MUP-u kako je moguće da im cure podaci iz tajna istrage te je li ministar Davor Božinović, kao što sugeriraju brojni analitičari, osobno medijima dostavljao informacije iz istrage o Franji Vargi. Evo pitanja:  –  Kako je moguće da informacije iz tajne istrage cure u javnost. – Hoće li MUP provesti istragu o curenju informacija iz tajne istrage – Jesu li informacije objavljene u Nacionalu točne – Ako objavljene informacije nisu točne zašto ih MUP nije demantirao kako što je to činio u sličnim slučajevima – U dijelu javnosti sumnja se da informacije o istrazi, a u cilju kompromitiranje Vlade Galića, savjetnika predsjednice za nacionalnu sigurnost, a time zapravo same predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, namjerno u javnost pušta ministar Davor Božinović. Evo što su odgovorili:Obavještavamo Vas kako policija po nalogu i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i nadalje provodi kriminalističko istraživanje uz provođenje dokaznih radnji.
Što se tiče kompromitacije posebnih dokaznih radnji aktualnog istraživanja, kao i onog koje je provedeno 2011. godine, obavještavamo Vas kako je Radna skupina obavila veći broj razgovora i poligrafskih ispitivanja osoba koje su bile s istim upoznate. Kriminalističko istraživanje je u tijeku. Vezano uz Vaše pitanje o izostanku reakcije policije u vidu demantiranja ili potvrđivanja informacija koje se pojavljuju u medijima, obavještavamo da bi reagiranje na konkretne informacije značilo otkrivanje informacija iz kriminalističkih istraživanja koja se još uvijek provode, a što u konačnici može utjecati na daljnji tijek i postupak. Ministar unutarnjih poslova nije i ne može biti upoznat sa sadržajem kriminalističkih istraživanja koje provodi policija.”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.