MUP-ov odgovor Ž. Markić: Ne možemo utjecati na rad društvenih mreža, osim kada...

04.12.2017. 20:57:49

Udruga U ime obitelji uputila je dopis predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa, Draženu Bošnjakoviću te ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, u kojem ih poziva da u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook. Tim smo povodom poslali upite Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova, a iz MUP-a je odmah stigao odgovor. "Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske nije zaprimilo niti jednu prijavu građana koji bi se žalili na 'cenzuriranje' sadržaja koji su objavili putem spomenute društvene mreže", napisali su nam iz Ministarstva. Kažu kako nisu u mogućnosti utjecati na rad društvenih mreža, "osim u slučajevima kada bi objavljeni sadržaji bili predmet kriminalističkog istraživanja, odnosno ukoliko postoji sumnja da su ispunjeni elementi prekršaja ili kaznenog djela, a sukladno pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske". "U slučajevima kada se radi o kaznenom djelu terorizma, iskorištavanja djece na Internetu ili zloporabama droga i sličnog, navedena društvena mreža, samoinicijativno ili po prijavi, automatski briše navedeni sadržaj te policiji dostavlja informacije kako bi se u navedenom slučaju moglo započeti kriminalističko istraživanje", stoji u odgovoru MUP-a za Direktno. Podsjetimo, Željka Markić je u dopisu poručila kako "brisanjem objava hrvatskih građana koji se ne slažu s presudom i izražavaju vjeru u nevinost generala Praljka i ostalih članova 'šestorke' Facebook krši hrvatske zakone i Ustav, koji u članku 38. zabranjuje cenzuru, a jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli". "Očekujemo od vas da hitno zatražite od Facebooka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posljedica ili lažnih prijava ili politizacije Facebooka”, zaključuje se u dopisu udruge UIO.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.