Na bankomatu otkrili uređaj za krađu podataka: Dobro pazite kad podižete novac i uvijek prikrijte PIN!

05.07.2019. 14:42:48

Ubrzo su kod tog bankomata zatekli 38-godišnjeg državljanina Estonije, prilikom demontiranja uređaja Policija je u Splitu uhitila državljanina Estonije kod kojeg je pronađena oprema za preuzimanje podataka s bankovnih kartica, izvijestila je u petak policijska uprava splitsko - dalmatinska. Policajci su 3. srpnja na bankomatu u Dioklecijanovoj ulici u Splitu uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer. Ubrzo su kod tog bankomata zatekli 38-godišnjeg državljanina Estonije, prilikom demontiranja uređaja. Uhićen je i priveden u službene prostorije, ističu u priopćenju. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana kojeg koristi na splitskom području, gdje je pronađena oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima - uređaji za snimanje videozapisa tipkovnice prilikom unosa PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica, prijenosno računalo, sim i memorijske kartice i razna elektronička oprema. Protiv Estonca je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog "zlouporabe naprava" i predan je pritvorskom nadzorniku. Policija je u priopćenju upozorila građane na ovakve situacije te savjetuje da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata, prije svega da vode računa o zaštiti PIN broja. "Čak i kada prilikom podizanja novca ne vidite kraj sebe druge osobe, nastojte zakloniti unos PIN-a," upozorava policija. "U slučajevima kada transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili imate bilo kakvih problema s karticom, ne obraćajte se za pomoć drugim osoba niti takvu pomoć prihvatite ukoliko vam se ponudi, već o tome bez odgode obavijestite banku. Ukoliko primijetite bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijestite policiju. Policijski službenici će doći do bankomata te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzeti će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja," stoji u priopćenju. FOTO: Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.