Na čelu Županijskog odvjetništva u Vukovaru u 17 godina izmijenile su se samo dvije osobe

11.11.2018. 19:06:15

Također, u ovom kontesktu treba spomenuti kako su zamjenici aktualnog državnog odvjetnika Jelinića upravo Mladen Bajić i Dinko Cvitan... Ivan Penava, HDZ–ov gradonačelnik Vukovara s prosvjeda je najviše kritika uputio na račun državnih odvjetnika koje je optužio za za nečinjenje po pitanju procesuiranja ratnih zločina…
Kao jedni od najodgovornijih ovdje se ističu Božidar Piljić i Miroslav Šarić, odnosno dvije osobe koje vladaju Županijskim državnim odvjetništvom u Vukovaru već punih 17 godina.
Naime, Piljić je do ožujka prošle godine bio na mjestu županijskog državnog odvjetništva, nakon čega je u njegovu fotelju zasjeo njegov zamjenik – Miroslav Šarić, piše narod.hr… Vrijedi istaknuti da je Piljić na čelo Županijskog državnog odvjetništva došao u mandatu Ivice Račana, 2000. godine, a tijekom samog mandata nije puno napravio na procesuiranju ratnih zločina. No, ažurno je procesuirao hrvatske branitelje koji su skidali ćirilične ploče u Vukovaru, a na što je upozorio i sam gradonačelnik Penava s prosvjednog skupa. Nakon što je svoju fotelju prepustio dotadašnjem zamjeniku Šariću, Piljić je nastavio raditi kao njegov zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu. U 16 godina Hrvatska je imala samo tri glavna državna odvjetnika Model je ovo po kojem se radi i u Zagrebu. Podsjetimo, Mladen Bajić imenovan je Glavnim državnim odvjetnikom od strane Vlade Ivice Račana u svibnju 2002. godine. Na toj poziciji Bajić je naslijedio Radovana Ortynskog. Kao Glavni državni odvjetnik Bajić je “izgurao” čak tri mandata. Na ovu važnu državničku funkciju bio je biran 2002., 2006. i 2010. godine, što znači da je dužnost obnašao i za vrijeme vladavine SDP-a i HDZ-a. Koliko je “izdržljiv”, govori podatak kako su se za njegova tri mandata na čelu DORH-a promijenila dva predsjednika Republike, četiri premijera i šest ministara unutarnjih poslova. Godine 2014. na mjestu Glavnog državnog odvjetnika zamjenjuje ga njegova desna ruka Dinko Cvitan, njegov dugogodišnji suradnik, kojega je Mladen Bajić 2005. godine imenovao za ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Godine 2018. glavni državni odvjetnik postaje Dražen Jelenić, zamjenik dotadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. On je također bio zamjenik prethodnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Također, u ovom kontesktu treba spomenuti kako su zamjenici aktualnog državnog odvjetnika Jelinića upravo Mladen Bajić i Dinko Cvitan.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.