Na današnji 1993. godine napad i izdaja tzv. Armije BiH u Mostaru

30.06.2018. 19:40:17

Na današnji dan, 30. lipnja 1993. godine snage tzv. Armije BiH napale su naselje Bijelo polje kod Mostar, a udarnička grupa napada bili su Bošnjaci, pripadnici HVO-a koji su preko noći izdali suborce Hrvate i okrenuli oružje protiv njih. Izdaja i napad pripadnika HVO-a bošnjačke nacionalnosti 30. lipnja ¸1993. smatra se napadom tzv. Armije BiH na Mostar. Tog su kobnog 30. lipnja 1993. godine Bošnjaci u uniformama HVO-a napali svoje suborce i selo Bijelo polje te ubili nekoliko bojovnika  HVO-a i hrvatskih civila. Bila je to klasična izdaja, odnosno, dobro pripremljen scenarij u Glavnom stožeru tzv. Armije BiH kako bi se "oslobodio" Mostar, a i kompletna dolina Neretve, o čemu svjedoče i kasnije izdaje u Stocu, točnije, Dubravskoj visoravni. U Bijelom polju su tada osnovani logori za Hrvate: jedan od njih je bio i zgradi osnovne škole u Bijelom polju, a preostalo hrvatsko stanovništvo spasilo uglavnom bijegom preko Neretve u naselje Vojno. Osim zločina nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civila, tog su dana, 1993. protjerani i Hrvati iz istočnog Mostara, dok je, podsjetimo u jeku agresije tzv. Armije BiH na Mostar, u zapadnom dijelu Mostara koji je bio pod kontrolom HVO-a živjelo čak 8 tisuća Bošnjaka. Dnevnik.ba 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.