NA DANAŠNJI DAN POČELA JE OPSADA SARAJEVA

05.04.2019. 14:11:03

NA DANAŠNJI DAN POČELA JE OPSADA SARAJEVA U iduće tri i pol godine JNA i srpske paravojne postrojbe ubile su više od 11,5 tisuća ljudi NA DANAŠNJI DAN POČELA JE OPSADA SARAJEVA U iduće tri i pol godine JNA i srpske paravojne postrojbe ubile su više od 11,5 tisuća ljudi. Među žrtvama je bilo više od 1600 djece
Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na prve žrtve opsade Sarajeva, koja je započela u travnju 1992. i trajala iduće tri i pol godine, u petak je započelo obilježavanje 27. obljetnice te ratne tragedije, ali i 6. travnja koji se proslavlja kao dan oslobođenja od nacističke okupacije u 2. svjetskom ratu. Gradski su dužnosnici, predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Igorom Gavrićem, položili vijence uz spomen-ploču na "Mostu Suade i Olge", koji je tako nazvan po Suadi Dilberović i Olgi Sučić, ubijenima na tom mjestu 5. travnja 1992. Dilberović, rođena Dubrovčanka, tada je kao 24-godišnja studentica medicinskog fakulteta u Sarajevu zajedno s Olgom Sučić, tada 34-godišnjom službenicom i majkom dvoje djece, sudjelovala u masovnim proturatnim prosvjedima kojima su građani BiH pokušavali izvršiti pritisak kako bi se izbjegao rat i našlo mirno rješenje za tadašnju političku krizu prouzročenu nastojanjima vrha Srpske demokratske stranke (SDS), predvođene Radovanom Karadžićem, da pod svaku cijenu spriječe osamostaljenje BiH i zadrže je u sastavu "krnje" Jugoslavije.
People run for cover as they pass an area of heavy Serb sniper fire in the besieged Bosnian capital March 8. Shots were heard hitting the wall which serves as a barrier for hundreds of citizens heading for their morning shopping or business REUTERS/Chris Helgren - PBEAHUNJAFP
Suada Dilberović i Olga Sučić ustrijeljene su upravo na mostu koji danas nosi njihovo ime, a na njih su pucali s položaja koje su držali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi utvrđenih u naselju Grbavica. "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši", stihovi su koji su ispisani na spomen-ploči koja podsjeća na tu tragediju.
A Sarajevan prays April 5, 2002 at the site where Serb gunmen killed exactly ten years ago Suada Dilberovic and Olga Sucic, the first victims in the Bosnian capital of the 1992-5 war which fully erupted the following day. Dilberovic, a 21-year-old student of medicine from the Adriatic city of Dubrovnik and Sucic, a 34-year-old mother of two, were killed when peace protesters marched across the Vrbanja bridge later renamed after them towards Serb gunmen who blocked the Grabavica neighborhood that morning. Bosnia marks April 6 as the start of the war when Serb gunmen fired at a peace rally killing and wounding dozens and the European Union recognised the country's independence from Yugoslavia REUTERS/Danilo Krstanovic NXD - RP3DRIAGMPAB
REUTERS

Most Suade i Olge u Sarajevu

Istog dana u popodnevnim satima pripadnici srpskih paravojnih snaga napali su srednju policijsku školu u dijelu grada kojega su već tada u cijelosti opkolili. Uz potporu tenkova tadašnje jugoslavenske vojske otvorili su vatru na objekte u kojima je bilo više od 800 kadeta i njihovih nastavnika. Pri tom su ubili 16-godišnjeg učenika Samira Mišića. Sve ostale učenike i njihove nastavnike srpska je paravojska zarobila i odvela na Pale, a razmijenjeni su nakon višednevnog zatočenja.
, Image: 317975856, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Opsada Sarajeva

U znak sjećanja na Mišića u petak je u krugu policijske akademije koja i danas služi za izobrazbu policajaca postavljena spomen-ploča. Već 6. travnja Sarajevo je praktično bilo u cijelosti blokirano, jer su srpske paravojne snage zapriječile sve prilazne ceste pa je glavni grad BiH svoj dan oslobođenja u 2. svjetskom ratu tada dočekao pod opsadom koja će potrajati sve do potpisivanja Daytonskog sporazuma u studenom 1995. godine.
Nov 15, 1998; Sarajevo, Bosnia; Desolation in Sarajevo. Entire city blocks destroyed due to the civil war. ., Image: 202330248, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Tijekom opsade, u svakodnevnim topničkim i snajperskim napadima na grad, u Sarajevu je poginulo više od 11,5 tisuća njegovih stanovnika, među kojima je bilo više od 1600 djece. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, jedini aktualni visoki dužnosnik koji je bio aktivni pripadnik snaga koje su branile BiH tijekom rata, u petak je čestitao građanima Sarajeva 6. travnja kao dan oslobođenja od nacističke okupacije.
, Image: 318350247, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Opsada Sarajeva

"Kroz povijest i ovaj datum 6. travnja simbolično su se ispreplitali značajni događaji za grad Sarajevo. Simbol otpora, borbe i opstanka - to je Sarajevo. Branili smo naš grad i našu zemlju više puta i to ćemo raditi uvijek ako zatreba. Naša opredijeljenost za antifašizam, mir i slobodu uvijek će prednjačiti nad novim pokušajima da nas slome fašizmom i nacionalizmom", poručio je Komšić u svojoj čestitki.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.