Na današnji dan prije točno 25 godina u Benkovcu pokušan je atentat na Franju Tuđmana

18.03.2015. 20:32:59

Na današnji dan prije točno 25 godina, 18.3.1990., benkovački Srbin Boško Čubrilović pokušao je atentat na predsjednika HDZ-a i budućeg hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Za razliku od Knina i mnogih mjesta s većinski srpskim stanovništvom gdje HDZ nije mogao biti ni osnovan zbog mržnje i netrpeljivosti, u Benkovcu je prije 25 godina održana osnivačka skupština Hrvatske Demokratske Zajednice ispred gradskog hotela. Hrabrim činom osobnog dolaska u gradić gdje je živjela znatna srpska manjina, dr. Franjo Tuđman osobno je, usprkos upozorenjima, htio potvrditi odlučnost hrvatskog naroda na samobitnost i obranu od nadirućeg velikosrpskog ekstremizma. U okolnim hrvatskim selima HDZ je već osnovao svoje ogranke, a što se dogodilo u Benkovcu svjedoči sam sudionik skupa Željko Kučić koji je osiguravao skup u gradu. Svjedočanstvo Željka Kučića koji je oteo pištolj atentatoru Željko Kučić rođen je 1962. godine u Šibeniku, a stalno je nastanjen u Stankovcima kod Benkovca. Kučić o skupu u Benkovcu govori slijedeće: „Bio sam u osiguranju skupa i vidio sam s moje desne strane skupinu četničkih provokatora s visoko podignutom slikom Slobodana Miloševića. Čim je dr. Franjo Tuđman započeo o programu HDZ-a i o samostalnoj Hrvatskoj državi nastao je pravi pakao. Gađali su nas pivskim bocama, kamenjem, komadima drva, jajima, a i psovki je bilo takvih kakve nisam u stanju ponoviti. Tada je netko viknuo: „Bomba!“. Odjednom se jedan stariji čovjek pojavio s moje lijeve strane. Došao je i do same pozornice, a dr. Tuđman je i dalje govorio. Kasnije sam doznao da se zove Boško Čubrilović, a vidio sam kako iz desnog džepa vadi pištolj i tada je nastala još veća zbrka. Prvo sam instinktivno čučnuo na pod, no u času kad je taj stari prolazio kraj mene, podigao sam se i skočio na njega, oborio ga na pod i zabio mu koljeno u leđa. Prilikom pada uhvatio sam ga za desnu ruku u kojoj je držao pištolj i to tako čvrsto da sam mu ga jedva uspio istrgnuti iz ruke“. Za to vrijeme se dr. Tuđman povukao u hol hotela, a uskoro dolazi Kučić i dr. Tuđmanu daje pištolj govoreći: „ Predsjedniče, evo tog pištolja“. Predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman je na to rekao: „Drži pištolj sine… slikajte ovo“. Svi su gledali i jasno utvrdili da nije riječ o plinskom pištolju, nakon čega je Petar Šale izašao na pozornicu i pred okupljenima, visoko u ruci držeći pištolj uzviknuo:“Evo tog pištolja kojim je trebao biti ubijen dr. Franjo Tuđman“. Vijest o pokušaju atentata na dr. Franju Tuđmana odjeknula je među hrvatskim narodom u domovini i svijetu, a dozvao je u sjećanje još zapamćene likvidacije hrvatskih vođa Stjepana Radića 1928. i Andrije Hebranga starijeg 1948. od ruke velikosrba. Atentat ovoga puta nije uspio, a Franjo Tuđman je uskoro postao predsjednik Hrvatske koji je poveo hrvatski narod u odlučujući rat za slobodu koji je završen 1998. integracijom istočne Slavonije i grada-heroja Vukovara u maticu Hrvatsku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.