Na današnji dan Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država

15.01.2018. 08:40:03

"Današnji dan, 15. siječnja 1992., bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana", rekao je te večeri prvi predsjednik Hrvatske države dr. Franjo Tuđman. Na današnji dan, 15 siječnja, hrvatsku su neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske zajednice. U to vrijeme, kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski rat već se bio zahuktao, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih i četničkih paravojnih postrojbi. Na svoje tada priznate granice Hrvatska je izašla tek po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja 1998. godine. Ne čudi onda kako je dr. Tuđman svojim suradnicima tada rekao: "Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države". Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala najvažniju ulogu u prizanju, uspostavila je diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom. Dva dana prije EU, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, no Vatikan je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991. Razdruživanje od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) toga je dana proglasila i Republika Slovenija, a već sutradan novonastale države uzajamno su se priznale. Uslijedila su priznanja i drugih zemalja i velikih sila. Do danas Hrvatsku nisu priznale, odnosno s njom nemaju uspostavljene diplomatske odnose,  Burundi, Butan, Džibuti, Južni Sudan, Liberija, Maršalovi otoci, Niger, Ruanda, Somalija, Srednjoafrička Republika, Svazi, Tonga i Tuvalu. Hrvatska je danas članica NATO-a i Europske unije te mnogih drugih međunarodnih organizacija.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.