NA IZBORE S DOSJEOM Kandidat HDZ-a na listi, a lažirao pečate i potpise liječnika Hitne

16.05.2013. 10:23:24

I ne da nije kažnjen, nego je i proglašen osobom godine Otkako su prije mjesec dana otkrili da je voditelj Hitne medicine u Imotskom, dr. Mate Kasalo, krivotvorio njihove liječničke pečate i šifre, troje liječnika te ispostave - dr. Vladimir Delipetar, dr. Dario Kutleša i dr. Milena Jović - živi u neizvjesnosti i strahu te rade, kako kažu, u nemogućim uvjetima. Slučaj su prijavili i policiji i nadležnom Ravnateljstvu u Splitu, a dok policija radi izvide, njihovi nadređeni ne poduzimaju ništa. Štoviše, nitko iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu nije im se ni obratio, a dr. Kasalo, iako je priznao policiji što je učinio nije, kako kažu, ni suspendiran. Imotski liječnici su zabrinuti jer ne znaju na kakve je sve dokumente Kasalo mogao stavljati njihove pečate i potpise. Naime, liječnici time ovjeravaju, primjerice, prekovremene sate, putne naloge, bjanko šifrirane zahtjeve za uputnice i recepte, potvrde o ozljedama za policiju, te druge liječničke potvrde koje trebaju pacijentima.  

Pečati su u policiji

  - U posljednjih mjesec dana kolegica dr. Milena Jović na radnom stolu otkrila je na bjanko papiru dva otiska krivotvorenih pečata, svoj i dr. Darija Kutleše. Nakon kraće konzultacije s kolegama podnijeli smo prijavu u policijskoj postaji Imotski protiv nepoznate osobe, a poslali smo i dopis ravnateljstvu u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u Splitu. Policija je utvrdila da je krivotvorene pečate osobno dao izraditi voditelj Ispostave za hitnu medicinu u Imotskom dr. Mate Kasalo, koji je sve to i priznao, te krivotvorene pečate predao policijskim službenicima - govori troje imotskih liječnika. Kažu da su pronađeni i dokumenti s krivotvorenim pečatima i potpisima koji su izuzeti iz arhive Zavoda za hitnu meidicnu SDŽ u Splitu, te da su pozvani na obavijesni razgovor u policijsku postaju u Imotskom, gdje su potvrdili da se na dokumentima nalaze krivotvoreni pečati i potpisi svih doktora Hitne medicinske pomoći u Imotskom. No zbunjuje ih što nitko iz Ravnateljstva u Splitu nije reagirao na slučaj.   - Tijekom cijele istrage ravnateljstva Zavoda u Splitu, na čijem je čelu dr. Leo Luetić, nitko nam se nije obratio. Kasalo je i dalje voditelj naše ispostave, a odnosi i uvjeti rada su nepodnošljivi. Osim toga, Kasalo je drugi na listi općine Podbablje za lokalne izbore, a unatoč saznanju da je izradio i upotrebljavao krivotvorene pečate i potpise na službenim dokumentima, to se nije promijenilo. O svemu smo obavijestili i Hrvatsku liječničku komoru, ali ni od njih nismo dobili nikakav odgovor - žale se liječnici.   Voditelj Mate Kasalo kaže da je postupak u tijeku i dodaje: “Ne znam koliko vam je to pametno pisati”.   - Tu se radi o čistoj ljubomori mojih kolega koji me pokušavaju prikazati kao kriminalca. Vrijeme je izbora, a oni me žele smijeniti. Ja sam proglašen za osobu godine u Imotskoj krajini, a oni su mi zavidni - uvjeren je Kasalo. Potvrdio je da je kandidat HDZ-a, drugi na listi za općinu Podbablje.  

‘Sve ću vas tužiti!’

  - Ipak, nije mi jasno zašto ste krivotvorili njihove pečate - kažem.   - Riječ je o prekovremenim satima, kad se radi po pozivu. To što sam potpisao išlo je njima u prilog. Što ćete napisati - da je voditelj krivotvorio potpis da bi svojim djelatnicima mogao isplatiti prekovremeni rad?! Da sam ja kriminalac, davno bih bio u zatvoru. To je interni dokument između mene i šefa. I ako budete pisali o tome - tužit ću i vas i svoje kolege. Sve ću vas tužiti. Samo vi pišite. Zovite mog ravnatelja Luetića i pitajte ga - uputio nas je Kasalo na svog šefa dok se njegovi kolege u panici pitaju hoće li ih netko prozvati zbog dokumenta koji nisu ni vidjeli ni potpisali.  

Ravnateljstvo: Sve je OK, nije to neko strašno falsificiranje

Zamjenica ravnatelja Jasna Kandžija rekla nam je da su proveli internu istragu i da je u slučaju Mate Kasala sve čisto. - Tu se radilo samo o par prekovremenih sati. Nije bilo razloga za suspenziju Kasala - rekla je zamjenica ravnatelja. - Voditelj je lažirao pečate, mogao je potpisati bilo kakav dokument. Zar to nije problem? - pitam je. - Ne vjerujem da bi on to napravio! Zašto bi to radio? - slijedio je odgovor. - Zašto je onda u tajnosti izradio duplikate pečata? - kažem. - To će se on morati izjasniti. Ali ipak nazovite ravnatelja - zaključila je Kundžija. A u međuvremenu, doktor Mate Kasalo i dalje vodi Hitnu u Imotskom. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.