Na kninskoj tvrđavi otvara se novi stalni muzejski postav ''Oluja '95''

04.08.2015. 14:45:24

Ministarstvo kulture sanaciju i rekonstrukciju građevine u kojoj je smješten novi stalni postav „Oluja '95“ te izvedbu postava financiralo je u iznosu od tri milijuna kuna. Na dva kata ukupne površine 300 četvornih metara obnovljene zgrade u središnjem dijelu Kninske tvrđave, bit će izložena arhivska građa - službeni izvještaji i ugovori, potom hrvatska zastava s kninske tvrđave, zemljovidi, plakati, znakovlje, glasački listići, fotografije i dr. U okviru obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje i proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, u srijedu će u obnovljenoj zgradi na Kninskoj tvrđavi svečano biti otvoren novi stalni muzejski postav "Oluja '95".

Na dva kata ukupne površine 300 četvornih metara obnovljene zgrade u središnjem dijelu Kninske tvrđave, bit će izložena arhivska građa - službeni izvještaji i ugovori, potom hrvatska zastava s kninske tvrđave, zemljovidi, plakati, znakovlje, glasački listići, fotografije i dr. Teme postava su stvaranje suverene hrvatske države, početci srpske pobune i agresije, prognanici, mirovni pregovori i apeli za mir, oslobodilački pothvati i operacije hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu (1992.-1995.), oslobodilačka vojno-redarstvena operacija „Oluja '95“, hrvatske snage i zrakoplovstvo u njoj, kronologija oslobođenog područja (4.-8. kolovoza 1995.), geopolitičko značenje operacije, reakcije iz svijeta, vojno-redarstvena operacija “Oluja '95“ u medijima.

Muzeološku koncepciju je izradila Manda Zelić, viša kustosica Kninskog muzeja, a likovni postav potpisuju Željko Kovačić Lana Kovačić. Ministarstvo kulture je sanaciju i rekonstrukciju građevine u kojoj je smješten novi stalni postav „Oluja '95“ te izvedbu postava financiralo u iznosu od tri milijuna kuna. Novi postav Kniskoga muzeja svečano će biti otvoren u srijedu u 8,45 sati. Otvara ga, kako se navodi u programu proslave objavljenom na internetskoj stranici MORH-a, predsjdnica republike Kolinda Grabar-Kitarović, a svečanosti će nazočiti ministar kulture Berislav Šipuš. Kompleks Tvrđave s postojećim i sada novim sadržajem, stalnim postavom Oluja '95, važni su za grad Knin, njegov identitet te kulturni i turistički razvitak, napominje se u priopćenju kojim Ministarstvo kulture najavljuje otvaranje novoga postava Kninskoga muzeja.

Autor: