Na Ovčari obilježena 22. obljetnica ubojstva 200 hrvatskih ranjenika i civila

20.11.2013. 19:43:06

1_188340

Na Ovčari su Srbi, hitcima iz vatrenog oružja, strijeljali ranjenike, civile i medicinsko osoblje odvedeno iz bolnice nakon okupacije grada. Toga, 19. studenoga iz vukovarske bolnice je odvedena najmanje 261 osoba. Posmrtni ostatci 200 odvedenih žrtva ekshumirani su 1996. godine iz masovne grobnice na Ovčari, a sudbina preostale, najmanje 62 osobe do danas je nepoznata.

Prigodnim komemorativnim programom Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vukovar, na mjestu masovne grobnice na Ovčari, danas je obilježana 22. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila koje su srpske postrojbe odvele 19. studenoga 1991., nakon zaposjedanja grada iz vukovarske bolnice, te ih likvidirale 20. studenoga na tome poljoprivrednom dobru, udaljenom pet kilometara od Vukovara. Na Ovčari su Srbi, hitcima iz vatrenog oružja, strijeljali ranjenike, civile i medicinsko osoblje odvedeno iz bolnice nakon okupacije grada. Toga, 19. studenoga iz vukovarske bolnice je odvedena najmanje 261 osoba. Posmrtni ostatci 200 odvedenih žrtva ekshumirani su 1996. godine iz masovne grobnice na Ovčari, a sudbina preostale, najmanje 62 osobe do danas je nepoznata.

U komemorativnom programu pročitana su imena svih 200 žrtava s Ovčare za koje je molio župnik župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara fra Ivica Jagodić. Vijence su podno spomen-obilježja položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva stradalničkih i braniteljskih udruga te Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

"Žrtva Vukovara oko koje se svi okupljamo i koju obilježavamo očekuje od nas da razmišljamo i da mi, koji smo preživjeli, istrajemo za bolje sutra, radi onih koji će doći nakon nas. Sjednimo, razgovarajmo jer u ime budućnosti moramo se dogovoriti", poručio je na Ovčari u izjavi novinarima vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata Igor Gavrić istaknuo je kako je mimohodom ta udruga na simboličan način spojila Memorijalno groblje i Ovčaru, dvije najveće masovne grobnice iz Domovinskog rata. Naveo je kako je u Hrvatskoj bez jednoga ili oba roditelja u Domovinskom ratu ostalo oko 5000 djece.

Prije komemorativnoga programa na Ovčari, tijekom dopodneva odana je počast ubijenim i nestalim zatočenicima sabirnoga centra u Veleprometu, dok će se navečer održati IX. novinarski i književnički susret "Grad - to ste vi", posvećen novinaru, književniku i ratnom izvjestitelju Hrvatskoga radija iz Vukovara Siniši Glavaševiću, ubijenom upravo na Ovčari.

Misu zadušnicu za žrtve Ovčare služit će večeras u crkvi Kraljice mučenika župnik istoimene vukovarske župe, velečasni Mato Martinković.

Obilježavanje 22. godišnjice stradanja na Ovčari upriličeno je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koje se do 24. studenoga održava pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta".

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.