Na pomolu sukob policijskih sindikata

07.12.2019. 11:55:00

Koordinacija tri nereprezentativna policijska sindikata, Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata policijskih službenika koja zastupa policijske službenike u Ministarstvu unutarnjih poslova, zatražila je hitni sastanak s premijerom Plenkovićem zbog nezadovoljstva zastupanja policijskih službenika od strane veliih, reprezentativnih sindikata.

Prenosimo dijelove priopćenja koordinacije.

"Koordinacija Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata policijskih službenika koja zastupa policijske službenike u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) nezadovoljna dosadašnjim načinom zastupanja prava policijskih službenika od strane reprezentativnih sindikata u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH) i konstantnim ignoriranjem drugih nereprezentativnih sindikata u državnoj službi koji djeluju u MUP-u od strane ministra i njegovih suradnika ovom prilikom od Vas traži hitan prijem i razgovor vezan za sve probleme s kojima se susreću policijski službenici, od onih materijalnih prava koji se tiču najnižih plaća u državnoj službi pa do drugih prava kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika.

Sastanak s premijerom tražimo iz jednostavnog razloga jer čelni ljudi MUP-a, koji su dobili Vaše povjerenje, ostvaruju suradnju samo s gore navedena tri reprezentativna sindikata u državnoj službi, iako to ne bi trebalo biti tako jer je MUP samo jedan segment državne službe i on bi morao uvažavati jednako sve socijalne partnere i s njima ostvarivati dijalog u svim pitanjima koja se tiču prava zaposlenika MUP-a.

Izračun osnovne plaće policajca/policajke prema Sindikatu policijskih službenika.Izvor: Sindikat policijskih službenika
Izračun osnovne plaće policajca/policajke prema Sindikatu policijskih službenika.

 S obzirom na nezadovoljstvo velike većine policijskih službenika s načinom zastupanja i pregovaranja od strane navedena tri sindikata koji su svih ovih godina sudjelovali u kolektivnim pregovorima o materijalnim i socijalnim pravima te u izradi svih drugih propisa koji reguliraju prava i obveze policijskih službenika davanjem mišljenja i izravnim sudjelovanjem u radnim skupinama, mišljenja smo da ipak trebate čuti i drugo mišljenje onih koji su nezadovoljni takvim načinom pregovora i zastupanja prava policijskih službenika", navode iz koordinacije.

"Osobito iz razloga jer ova koordinacija sindikata zastupa onu kritičnu masu koja je spremna pokrenuti prosvjede i štrajk, a kojoj će se definitivno priključiti i velika većina drugih policijskih službenika koji su članovi tih reprezentativnih sindikata, koje bi davno napustili da ih ne drže u "dužničkom ropstvu" kroz kojekakve ugovorne obveze s raznim tvrtkama u kojima im "support" daje, ni više ni manje, nego MUP obavljajući za njih prisilne naplate s plaća u korist tih sindikata."

Iz koordinacije tri sindikata tvrde kako su policijski službenici trenutačno najviše nezadovoljni plaćama, stoga predlažu povećanje koeficijenta s detaljnom analizom, na način da najniže plaćeni policijski službenik dobije najveće povećanje, a najviše plaćeni policijski službenik najmanje povećanje. Tvrde da bi se tako postigla ravnoteža u omjeru plaća među samim policijskim službenicima i postigla svrha poželjnog pravičnog povećanja plaća.

Također navode kako je Sindikat policijskih službenika izradio za 4 kategorije policijskih službenika. Po tom izračunu osnovna plaća policajca koji je na "cesti" i koji svakodnevno riskira svoj život i zdravlje, iznosi 4.407,72 kuna dok su osnovne plaće rukovodećih policijskih službenika dvostruko, trostruko, pa čak i četverostruko veće od početne plaće policajca.

Naglašavaju da će, ako ne dođe do dijaloga, pozvati sve policijske službenike, bez obzira na članstvo u sindikatima, na prosvjed i štrajk te druge sindikalne akcije.

Danas je ministar financija Zdravko Marić izjavio da je Vlada spremna na dijalog sa Sindikatom policije, ali na normalan i argumentiran način, te je izrazio nadu da se kod policajaca neće ponoviti slučaj kao s obrazovnim sindikatima.

"Cijenim rad policijskih službenika i policajaca. Apsolutno zavređuju ne samo pažnju, već da se na normalan način preispitaju svi uvjeti i okolnosti i da vidimo što dalje", komentirao je Marić uoči sjednice Vlade u Krapini zahtjeve Sindikata policije, koji traži povećanje koeficijenta s 0,8 na 1,0.

Vlada je spremna na dijalog, i s policajcima i sa svima drugima, ali na normalan i argumentiran način, poručio je Marić izrazivši uvjerenje da će zajedno uspjeti pronaći način za rješavanje problema.

Aludirajući na štrajk obrazovnih sindikata koji je trajao 36 dana, istaknuo je da nikad nije niti će ikada podržavati bilo kakve "aktivnosti koje će biti usporedive s ovima što smo imali".

Izvor: N1

Izvorni autor: N1/Foto: fah

Autor: