Najkrvaviji ratni dan u Slavonskom Brodu

03.05.2017. 14:08:46

Ratnog 3.svibnja 1992. godine prodorni zvuk sirena koje su javljale opću i zračnu opasnost gotovo neprestano je parao toplu proljetnu nedjelju. Cijeloga dana trajali su žestoki topnički, raketni i minobacački napadi na Slavonski Brod iz smjera Bosne i s obližnje planine Motajice, a zrakoplovi JNA tipa MIG-21, MIG-29 i ORAO u sedam su se navrata obrušavali na grad i napadali most preko Save u namjeri da ga sruše rasipajući pri tom teške avionske bombe tipa RAB, PRAB i MAWERICK i po okolnim naseljima. Toga dana, koji je zasigurno za Slavonski Brod bio jedan od težih u njegovoj povijesti, život je izgubilo šesnaest Brođana od čega su šestero bili djeca. U žestokoj neprijateljskoj odmazdi na grad i civilno stanovništvo ranjeno je čak 60 ljudi od kojih 30 teško. Bolnica je bila puna ranjenih i ozlijeđenih kojima je život visio o koncu i trebali su hitno zbrinjavanje. U znak sjećanja na ratni 3.svibanj, žrtve i svu poginulu djecu u Domovinskom ratu gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara položio je  vijenac na mjestu velike tragedije, kući pokraj škole Hugo Badalić u Kuhačevoj ulici na Jelasu, na koju je pala avionska bomba ispaljena iz zrakoplova JNA i u podrumu usmrtila petero djece Andrijanu, Dalibora i jednogodišnjeg Marinka Marinkovića, Ivana i Marka Petrovića, te dvoje odraslih, majku Željku i baku Katu Marinković. Tijekom Domovinskog rata i trajanja srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku život je izgubilo 402 djece, a u Slavonskom Brodu samo tijekom 1992.godine njih 27-ero. U znak sjećanja na nevine dječje ratne žrtve, u Slavonskom Brodu je na inicijativu \”Hrvatske žene\” podignut \”Spomenik poginuloj djeci u Domovinskom ratu\” i jedini je spomenik u Republici Hrvatskoj posvećen stradaloj djeci.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.