Nakon ćirilice u Vukovaru, pokreće se 'tiha inicijativa' za postavljanje spomen obilježja poginulim Srbima u tom gradu!

11.09.2013. 12:47:30

U jednakoj takvoj tišini, u travnju ove godine u Vukovaru je održan Forum kulture sjećanja nazvan 'Sjećanja na ratove ili ratovanja sjećanjima' na kojem je, osim Teršelićke, ugošćen srpski redatelj Stevan Borodža. Upravo na tom forumu potegnulo se pitanje potrebe za postavljanjem spomen obilježja stradalim srpskim civilima u Vukovaru. Documenta i slične organizacije moraju shvatiti da su svojim forsiranjem pomirbe tako da jednima dižu spomen obilježja, a druge osuđuju, svaki dan korak dalje od cilja.

Iako ne jenjava bura oko uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru koja je ovih dana i eskalirala u pravu oluju, pametni su se dušebrižnici dosjetili kako je ovo prikladan trenutak i za postavljanje spomen obilježja poginulim Srbima u tom gradu! Uz svo dužno poštovanje svakom poginulom, nedužnom civilu, neizostavno se postavlja pitanje: Kome odgovara vukovarska napetost i tko to nikako nije u stanju procijeniti da bi bilo kakve inicijative koje idu na ruku srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru napravile više štete neko koristi, barem što se ovog momenta tiče? Vjerovali ili ne, riječ je o intelektualnom vukovarskom miljeu koji je na svojoj posljednjoj konferenciji Kultura sjećanja - Temelj za bolju budućnost ugostio pojedine udruge, među kojima  je neizostavno bila i Vesna Teršelić, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

'Tiha diplomacija koja okuplja Srbe i Hrvate'

'Konferencija je dio dugogodišnjih nastojanja Europskog doma Vukovar da na lokalnoj razini u svojevrsnoj "tihoj diplomaciji" okuplja Srbe i Hrvate s ciljem rješavanja nagomilanih problema u sredini opterećenoj nasljeđem rata i svim napetostima koje proizlaze iz toga', stoji na stranicama Documente.

U jednakoj takvoj tišini, u travnju ove godine u Vukovaru je održan Forum kulture sjećanja nazvan 'Sjećanja na ratove ili ratovanja sjećanjima' na kojem je, osim Teršelićke, ugošćen srpski redatelj Stevan Borodža. Upravo na tom forumu potegnulo se pitanje potrebe za postavljanjem spomen obilježja stradalim srpskim civilima u Vukovaru. Sada, četiri mjeseca nakon Foruma, na ovoj konferenciji izraženo je čuđenje jer odgovora na potezanje ove inicijative – nema.

Mirotvorci koji stvaraju napetost

I kao da svi ovi potezi Documente koja radi na intezivnom mirenju zaraćenih strana, traganju za istinom i suočavanju s prošlošću na način da inzistira na spomen obilježjima za Srbe u Vukovaru čime bi postigla kontra učinak i rasplamsala strasti, oni sada nalaze za shodno na svojoj stranici izraziti 'zabrinutost za napetost i nasilje u Vukovaru', pa kažu:

'Nakon postavljanja dvopismenih tabli želimo iskazati prije svega svoju punu podršku uspostavi demokratskih standarda i civilizacijskih stečevina u zaštiti i promociji ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Nažalost, svjedočimo tragičnim slikama nasilja, nasilja koje neće riješiti vukovarske probleme već samo otvoriti nove rane. Osuđujemo svako izražavanje mržnje prema drugačijima što nasilno uklanjanje natpisa na latinici i ćirilici nedvojbeno jest. Prava nacionalnih manjina, posebno pravo Srba na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, nije pitanje koji bi se trebalo vezati samo uz jedan grad, već postaje ispit iz uvažavanja i tolerancije za sve u Hrvatskoj'.

Documenta i slične organizacije moraju shvatiti da su svojim forsiranjem pomirbe na način da jednima dižu spomen obilježja, a druge osuđuju, svaki dan korak dalje od cilja.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.