Nakon prosvjeda i nasilja Sarajevo izgleda sablasno, u Mostaru masovna uhićenja

08.02.2014. 11:21:12

8-2-2014 10-13-22

Policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u petak navečer započela je masovno uhićivati prosvjednike.

Pripadnici policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije konačno su se u petak u Mostaru suprotstavili nasilnicima te su navečer započeli masovno uhićivati prosvjednike što su tijekom dana uništili i zapalili više vladinih zgrada. Pripadnici Specijalne policije HNŽ-a su nakon što su nasilni prosvjednici molotovljevim koktelima zapalili zgradu županijske skupštine uhitili više desetaka huligana. Među uhićenima je više osoba koje su mlađe životne dobi koji su tijekom dana sudjelovali u pravoj spirali nasilja kojoj se nije vidjelo kraja. Pripadnici specijalne policije su ipak reagirali iako tu postrojbu nitko ne može angažirati bez ravnatelja policija koji nije izabran zbog prijepora unutar vlasti. Nakon što je policija počela uhićivati nasilnike prosvjedi su potpuno prestali, a njezini službenici nastavili su rasvjetljivati izgrede, te je najavljeno da će svi koji su sudjelovali u neredima biti procesuirani. Epilog izgreda u petak su zapaljene zgrade vlade i skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, gradskog vijeća Mostara i gradske uprave, središnjice HDZ-a BiH i gradskog odbora SDA, dvije privatne kuće te uništeno pročelje zgrade zajedničkih institucija u BiH. Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije ocijenio je današnje izgrede kladičnim državnim udarom te su za nerede proglasili odgovornom skupinu bošnjačkih huligana koji su iz istočnog dijela Mostara i uništili više objekata. 'Ovo je klasični državni udar na institucije nastale iz Washingtonskog i Daytonskog ustroja BiH, a s ciljem rušenja federalnog ustroja Federacije BiH i županijskih institucija vlasti', navodi se u priopćenju HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije. Tvrdi se da su današnji prosvjedi 'nacionalno i politički instruirani' od skupine kojima je za cilj bilo uvesti grad Mostar u međunacionalne sukobe i ratno stanje. 'Uzvicima – Ovo je Bosna! u središtu Mostara, Hrvatima u Mostaru i BiH se poslala vrlo jasna politička poruka. Radi se o pomno izabranim političkim ciljevima o čemu zorno govori i činjenica da se na meti vandala nije našla niti jedna zgrada federalnih institucija vlasti', dodaje se u priopćenju. Pozvali su građane HNŽ-a da ne nasjedaju na laži koje sve što se danas dogodilo žele opravdati i prikazati kao bunt obespravljenih građana. Na drugom katu zgrade Vlade kantona Sarajevo u plamenu, nalazilo se nekoliko osoba u stanju šoka, piše Klix.ba. Vatrogasci su uspjeli izvući dva muškarca i četiri žene, a u zgradi Predsjedništva BiH jedno su zatekli predsjednika FBiH Mirsada Kebu.

U gradovima BiH mirna večer, uklanjaju se tragovi nasilja

U svim gradovima u Bosni i Hercegovini u kojima je u petak izbilo nasilje u večernjim satima je bilo razmjerno mirno, a policija je razbijala posljednje skupine nasilnih prosvjednika protiv teškog gospodarskog i socijalnog stanja koji su tijekom dana palili i uništavali zgrade lokalnih i državnih tijela vlasti. Na njihovoj se meti našlo i sjedište Predsjedništva BiH u Sarajevu koje su pokušali zapaliti, a zgrada nije izgorjela samo zato što je na kraju reagirala interventna policija MUP-a Federacije BiH koja je rastjerala nasilnike i osigurala prolaz gasiteljima. Predsjedništvo BiH u takvim je uvjetima ipak održalo izvanrednu sjednicu no ona je bila telefonska jer članovi državnog vrha nisu mogli ući u svoje urede. Kako je priopćeno, Predsjedništvo BiH iskazalo je razumijevanje za ogorčenost građana teškom socijalnom situacijom a pozvalo ih je da se suzdrže od nasilja. 'Predsjedništvo BiH osuđuje huliganske ispade i daje podršku snagama reda na uspostavi javnog reda i mira', stoji u prioćenju uz zamolbu građanima da osobnim primjerom pomognu stabiliziranje stanja. Komentirajući ovakve neodređene zaključke član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pojasnio je kako državni vrh u ovakvim okolnostima i nema puno ovlasti pa može tek pozvati Vijeće ministara BiH i vlade dva entiteta da odlučnije provode reforme i rade na stabiliziranju stanja.

Uništena arhivska građa neprocjenjive vrijednosti

Izetbegović je ipak izrazio ogorčenje paljenjem zgrada uključujući tu i uništavanje zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješten i državni arhiv i u kojemu je od požara uništena arhivska građa neprocjenjive vrijednosti, uključujući onu iz Austro-ugarskog razdoblja. 'To je nedopustiva stvar i moramo se tome suprotstaviti u danima koji slijede', izjavio je Izetbegović. Sarajevske ulice u večernjim satima u petak izgledale su sablasno a najgore je izgledalo središte grada. Zapaljena vozila, kamenje, polomljeni betonski blokovi i uništene prodavaonice vidljivi su na svakom koraku. Radnici gradske čistoće pokušavali su ukloniti razbacane ostatke koji su tijekom dana služili kao oružje nasilnim prosvjednicima. Sjedište vlade Sarajevske županije istodobno su lizali plameni jezici koji su zahvatili krovište koje su gasitelji pokušavali spasiti. Takve scene mogle su se zadnji puta vidjeti u ratnim danima od 1992. do 1995. no ni tada tako vidljivih ožiljaka nije bilo na zgradama Predsjedništva BiH i sadašnje županijske vlade. Slični prizori bili su vidljivi i na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća te Mostara. No jedina sličnost okupljanja u tim gradovima bilo je razuzdano nasilje koje ih je pratilo. Niti u jednom gradu nitko nije iznio artikulirane zahtjeve niti je tražio nešto više od ostavki ili puštanja na slobodu sudionika nereda koji su izbili u srijedu i četvrtak, stiče se u prvim osvrtima lokalnih medija koji nasilne prosvjednike gotovo redom kvalificiraju kao huligane. Prosvjedi su započeli u srijedu u Tuzli zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja stvorenog zatvaranjem mnogih tvrtki da bi se potom proširili na druge gradove u Federaciji BiH i prerasli u nasilne nemire. Novi prosvjedi za subotu nisu najavljeni no policija je najavila kako će ostati u pripravnosti i reagirati u slučaju potrebe. (Hina)

8-2-2014 10-13-52

8-2-2014 10-14-19

8-2-2014 10-14-44

8-2-2014 10-15-16

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.