Napravite si kućni sprej protiv komaraca sa samo tri sastojka

20.06.2019. 11:56:25

Izbjegnite ugrize komaraca i stalno češkanje izradom repelenta kod kuće. Trebaju vam samo tri osnovna sastojka koja već sigurno imate, par minuta vremena i problemi s komarcima nestaju Vremenski uvjeti proteklih mjesec dana su stvorili plodno tlo za masovnu pojavu komaraca, do te mjere da se u dijelovima Hrvatske čak pripremaju na prosvjede. Situacija postaje ozbiljna u onom trenu kad se čovjek osjeća da ima vlastitog komarca koji ga prati i koristi kao 'smočnicu', ali, srećom, postoje razna sredstva za odbijanje komaraca, kao i razni recepti za izradu kućnog repelenta.

Foto: 123RF

Donosimo vam recept za kućni repelent za koji je potrebno samo tri sastojka, koje vrlo vjerojatno već imate kod kuće. Treba vam:
  • jestivo ulje
  • 9-postotni ocat
  • šampon
Pomiješajte sve sastojke u jednakom omjeru dok ne dobijete bijelu pjenu. Prelijte mješavinu u bočicu sa raspršivačem i slobodno se nasprejajte. Druga opcija je ovu mješavinu staviti u zdjelice i na mjesta u kući na kojima boravite. Mješavina je učinkovita jer ocat odbija komarce, šampon prikriva neugodni miris octa, a ulje je baza svake kreme i spreja za tijelo. Ako želite isprobati neke druge prirodne načine s kojima ćete se riješiti komaraca, isprobajte sljedeće: 1. Ulje nima - Zbog ljekovitih svojstava nim je poznat diljem svijeta, a u Indiji se smatra svetim drvom. Supstance koje ulje nima sadržava otjerat će i komarce, a kako je ovo posve prirodan proizvod, siguran je za upotrebu. Nakapajte eterično ulje u lampicu. 2. Posadite neven ili lavandu - Odlučite li vrt ukrasiti cvjetovima nevena ili lavande, dobit ćete i odličnu zaštitu protiv komaraca. Neven i lavanda ispuštaju mirise koji odbijaju komarce, ali i druge leteće napasti, a krema od nevena pomaže smiriti kožu nakon uboda insekata. 3. Banana - Odlična je za vašu kožu, a komarcima nevjerojatno odbojna. Uz to što će vas držati sitima, iskoristiti koru banane s kojom ćete namazati kožu i otjerati komarce. 4. Repelent od ulja čajevca će otjerati komarce te smiriti već dobivene ubode. Treba pomiješati 60 ml ulja čajevca i 140 ml vode. Mješavinu prelijte u bocu s raspršivačem, dobro protresite i poprskajte kožu. 5. U prostoru u kojem boravite možete koristiti aromatične lampice ili mirisne štapiće koji će svojim mirisom odbiti komarce. Ulja ili štapići koje koristite trebaju biti s mirisom citronele, cimeta, ružmarina, limunske trave, lavande ili čajevca.

Autor: