NASA: Dragi građani, pomozite nam u praćenju opasnih asteroida!

19.06.2013. 09:30:14

Američka svemirska agencija NASA pozvala je astronome amatere i druge građane da pomognu u praćenju kretanja asteroida koji bi mogli opustošiti Zemlju. NASA je na web stranici objavila poziv pojedincima, vladinim agencijama, međunarodnim partnerima i akademskoj zajednici poziv u pomoć na pronalaženju 'svih asteroida koji su potencijalna prijetnja cijeloj civilizaciji'. Ta američka svemirska agencija prati oko 95 posto najvećih svemirskih tijela, veličine od kilometra u promjeru i više, koji će proći pokraj Zemlje. >>Neočekivano otkriće NASA-inog rovera na Marsu! Površina potencijalno opasnih asteroida usporediva je sa svemirskom stijenom, koja je, kako se pretpostavlja, prije 65 milijuna godina prouzročila nestanak dinosaura. Čak i manje svemirske stijene mogu biti opasne, i to bez obzira udare li u Zemlju. Naime, meteorska kiša, uzrokovana raspadom jednog meteora, koja je u veljači pogodila slabo naseljeno područje Čeljabinska na Uralu, ozlijedila je gotovo tisuću osoba.  
Na fotografiji se vidi asteroid 2012 DA14 uhvaćen teleskopom u observatoriju Siding Spring u Australiji (Foto: iTelescope.net / NASA/MSFC / Aaron Kinger)Na fotografiji se vidi asteroid 2012 DA14 uhvaćen teleskopom u observatoriju Siding Spring u Australiji
Prema izjavama svjedoka, prozori su pucali, kuće su se tresle, a telefoni su prestali raditi. Još jedna svemirska stijena, promjera 46 metara, prohujala je u veljači pokraj Zemlje na udaljenosti od svega 28 tisuća kilometara, što je bio najbliži prolazak asteroida u posljednjih 15 godina, otkad znanstvenici rutinski prate njihovo kretanje. Stotinjak astronoma amatera već je uključeno u pomoć astronomima iz NASA-ina programa za objekte bliske Zemlji (NEO). Kako raste broj otkrivenih asteroida, povećava se i NASA-ina potreba za pomoći građana, pojasnio je Jason Kessler iz NASA-e. Cilj NASA-ine inicijative i poziva građanima otkrivanje je svih svemirskih objekata (NEO) promjera većeg od 30 metara, rekao je Kessler. Svemirska agencija NASA također najavljuje planove hvatanja malih asteroida, njihova preusmjeravanja u stabilnu orbitu te slanja ljudi da ih proučavaju već 2021. godine. (HINA) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.