Nastavlja se snimanje filma o Jean-Michelu Nicolieru

02.09.2014. 12:47:57

U produkciji tovarničke Udruge dr. Ante Starčević, nastavlja se snimanje dokumentarnog filma posvećenog vukovarskom branitelju Jean-Michelu Nicolieru, koji je rođen u Francuskoj, a ubijen na Ovčari. Prvi kadrovi snimljeni su 2012. godine prigodom boravka Lyliane Fournier, majke ubijenog branitelja Jean-Michela. Ona je pred kamerama iznijela svoja sjećanja na sina, njegov odlazak u Hrvatsku, te je progovorila o vlastitim osjećajima prema sinu i njegovoj želji da pomogne Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu Svoje će mjesto u filmu svakako naći i kadrovi nastali samo nekoliko sati prije nego što je Jean-Michel odveden na Ovčaru, a u podrumu bolnice su ih snimili francuski reporteri. „Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu”, riječi su francuskog borca, čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Tijekom ove i slijedeće godine snimanje će biti nastavljeno na nekoliko lokacija: u Karlovcu, Zagrebu, Vukovaru, Mejaškom selu i francuskom gradu Vesoulu. Završetak filma i premijerno prikazivanje očekuje se na obljetnicu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 2015. godine. Priča o mladom Francuzu koji je osjetio poziv braniti Hrvatsku pretočena je i u roman naslovljen ‘Jean ili miris smrti’. Na njemu je dugo radila Nevenka Nekić, želeći progovoriti o životu i smrti mladoga francuskoga dragovoljca i hrvatskoga branitelja. Roman je utemeljen na osobnim istraživanjima, iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskih novina. Izdan je u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Jean-Michel Nicoliera je Hrvatska posmrtno odlikovala, te je na taj način iskazala poštovanje i zahvalnost mladom čovjeku koji je dao život za Hrvatsku koja nije bila zemlja njegovih predaka, ali je postala njegova!  

Izvor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.