Nastavljeno suđenje za miniranje brane Peruče

16.05.2017. 20:31:14

Na splitskome Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Borislavu Đukiću za ratni zločin miniranja brane na Peruči, a svjedočila su dvojica svjedoka iz Zagreba - Vladimir Janković, u to doba časnik u Centru elektroničkih izviđanja, i Josip Lučić, koji je radio na sanaciji brane. Svjedok Vladimir Janković, koji je kao časnik HV-a bio u Centru elektroničkih izviđanja, pozvan je da se očituje o snimci razgovora Ratka Mladića i Mile Novakovića. Sucu Slavku Lozini je rekao da su po zapovijedi dostavljali izvješća i razgovore svojim nadređenima, a na pitanje da se očituje o snimci razgovora Mladića i Novakovića odgovorio je kako se ne sjeća. Na pitanje kojim su sredstvima presretali razgovore odgovorio je da nije bio tehničar, nego analitičar i zato ne zna odgovoriti na to pitanje, a nije se mogao sjetiti ni je li u tom razdoblju bilo lažnih razgovora. Na pitanje kako su određivali lokalitet govornika odgovorio je - po sadržaju. Svjedok Josip Lučić iz Zagreba, doktor tehničkih znanosti koji je radio na sanaciji minirane brane Peruče rekao je kako nakon što je brana bila minirana, HEP ga je poslao na Peruču, gdje je utvrdio kako je most na brani preko preljeva bio potpuno uništen. Dodao je kako bi se - da nisu poduzeli sve mjere opreza - brana vjerojatno srušila, no nije znao reći u kojem vremenu i opsegu. Na pitanje branitelja optuženika je li u povijesti bilo slučajeva da su brane minirane nakon čega je istekla sva voda Lučić je odgovorio da su Englezi u Drugome svjetskom ratu bombardirali njemačke brane, no one nisu imale takve akumulacije kao na Peruči. "Jako mi je teško reći što bi se dogodilo da se nisu poduzele mjere. To je nepoznanica s puno varijabli. U Iranu konkretno postoje brane koje traju milenijima", zaključio je svoje svjedočenje Lučić. Optužnica Županijskoga državnog odvjetništva tereti Đukića da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa nakon naredbe zapovjednika korpusa i srpske vojske SAO Krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića zajedno s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine, izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva. Eksplozija je prouzročila izravnu štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna njemačkih maraka. Na optuženičkoj klupi u Splitu bio je samo Borislav Đukić jer je Ratko Mladić u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je umro 2015. godine te je taj dio spisa izdvojen.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.