NATO priznao: Ukrajina je izgubila rat!

02.09.2014. 17:30:01

Nakon službene posjete visoke delegacije NATO-a predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku, visoki NATO-vi dužnosnici izjavili su da je ukrajinska armija poražena.

Prema izvješću njemačkog Der Spiegel-a NATO je Ukrajinu proglasio poraženom stranom u ratu s pobunjenicima regije Donbassa. Nakon službene posjete visoke delegacije NATO-a predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku, visoki NATO-vi dužnosnici izjavili su da je ukrajinska armija poražena. Sukladno tim vijestima politička i građanska scena u Kijevu uzavrila je do točke koja može rezultirati nepredvidljivim događajima. Pljušte međusobne optužbe između vojnih i političkih struktura tko je kriv za katastrofu vojne ekspedicije na jugoistoku zemlje. Predsjednik Porošenko, svjestan realiteta stanja, ustrajava na svom mirovnom planu, a istodobno ministar obrane najavljuje dugotrajni i krvavi rat poput Velikog domovinskog rata iz vremena II. Svjetskog rata gdje može ''poginuti na tisuće i desetine tisuća ljudi". Najviši zapovjednici aktivnih brigada koje ratuju protiv ustaničkih vojnih postrojbi, od kojih su mnoge ovih dana gotovo u cjelosti uništene ili desetkovane, poput dobrovoljačkih brigada Azov, Dnjepar, Donbass, a od današnjeg dana i Šahtjorsk, otvoreno, pred kamerama ukrajinskih tv kanala, optužuju vrhovno vojno zapovjedništvo ukrajinske vojske i ministarstvo obrane za ne pružanje potpore okruženim jedinicama u ljudstvu i tehnici te izostanku zračne potpore. Neki od njih otvoreno prijete i vojnim pohodom na Kijev gdje će ''izvršiti smjenu nesposobnih kadrova". Da je stanje na terenu potpuno izgubljeno svjedoči i nastavak pobunjeničke ofanzive te zauzimanje ključnih uporišta vladinih snaga, zračnih luka Luganska i Donjecka, kao i novih naseljenih mjesta u regiji te napredovanje prema Mariupolju, glavnoj morskoj luci ukrajinskog dijela Azovskoga mora. Današnjim priopćenjem središnjice UN-a za humanitarna pitanja utvrđeno je kako je broj izbjeglica s jugoistoka Ukrajine dosegnuo jedan milijun, od čega je više od 800 tisuća utočište zatražilo u Rusiji, oko 150 tisuća u zapadnoj Ukrajini, a ostatak u Poljskoj, Njemačkoj i drugim djelovima Europske Unije.

  • Autor: Zoran Meter/Dnevno.hr
  • Photo: screenshot, YOUTUBE
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.