NAZOR: Kroz Vasiljkovićevo djelovanje nedvojbeno je potvrđena umiješanost Srbije u rat u Hrvatskoj

21.09.2016. 10:31:42

U Splitu je danas počelo suđenje Draganu Vasiljkoviću, optuženom za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i civila u Domovinskom ratu. O tome su u HRT-ovoj emisiji Tema dana govorili povjesničar Ante Nazor i umirovljeni hrvatski admiral Davor Domazet Lošo. Zločini su nesumnjivo počinjeni, a sud će reći je li izravna odgovornost kapetana Dragana, kazao je Nazor. Iz dokumenata srpske provenijencije koje imam, kaže Nazor, uloga Vasiljkovića u ratu je nedvojbena i kroz njegovo djelovanje nedvojbeno je potvrđena umiješanost Srbije u rat u Hrvatskoj. Počeo je s kampom u Golubiću. Iz njegova izvješća iz lipnja 1991. navodi se da je cilj da tzv. SAO Krajina bude dio Srbije. Kako može onda danas govoriti da je tih godina branio svoju Jugoslaviju, kazao je Nazor. Nedvojbeno je i da je bio važna osoba u zapovijedanju u akciji “Žaoka”. Imamo dokumente koji to potvrđuju. Tako je 24. srpnja 1991. na sastanku u Šamarici zadnja riječ bila je kapetana Dragana. Tu se planiala akcija “Žaoka” i u toj akciji su počinjeni strašni zločini. Cilj je bio protjerati Hrvate s područja Banovine i Pounja. A on je svoja izvješća slao Službi državne bezbednosti u Beograd, izjavio je Nazor.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.