‘NE DAM DIONICE BRANITELJIMA DA NAM SE NE PONOVI INA. RADIJE ĆU IM DATI NOVAC' Linić o privatizaciji HPB-a i CO-a

27.06.2013. 10:22:38

Ministar branitelja Fred Matić inzistira da braniteljskom fondu pripadne dio HPB-a i CO-a ZAGREB - Od privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja hrvatski branitelji neće imati koristi. Ministar financija Slavko Linić odlučno se, kako neslužbeno doznajemo u Vladi, protivi tome da dionice tih dvaju državnih poduzeća koja idu u privatizaciju pripadnu i Braniteljskom fondu. Naš izvor otkriva da je ministar financija nekim članovima Vlade jasno rekao: - Dionice ne dam. Radije ću im dati novac umjesto dionica nakon svega što se dogodilo s Inom! A to znači da Braniteljski fond koji bi se trebao puniti upravo dionicama privatiziranih javnih poduzeća ostaje bez itekako velikog dijela kolača u HPB-u i CO-u. U Fond je, podsjetimo, od 2003. godine, kada je osnovan, preneseno po 7 posto dionica HT-a i Ine. Potonje je Fond prodao i MOL-u te tako omogućio da mađarska naftna kompanija postane najveći pojedinačni vlasnik u Ini. Zbog takvog lošeg iskustva, među vladajućima, po svemu sudeći, prevlada stav da braniteljima ne treba dati na upravljanje dionice niti jednog javnog poduzeća koje će ići u privatizaciju. Osim toga, Zakon o pravima branitelja i Zakon o Fondu ne propisuju izričitu obvezu prenošenja dionica državnih poduzeća u Braniteljski fond, što Vladi daje mogućnost da o tome samostalno odlučuje. Ministar branitelja Predrag Fred Matić rekao nam je kako će se on boriti da braniteljima pripadnu dionice HPB-a i CO-a. - Svakako ću se za to zalagati - tvrdi ministar. Članovi Odbora za ratne veterane iz redova HDZ-a nedavno su sa svoje sjednice javno zatražili od Vlade da Braniteljskom fondu ne uskraćuje dionice tih poduzeća jer bi inače, upozorili su Tomislav Ivić, Zvonko Milas i Josip Đakić, mogao biti doveden u pitanje njegov opstanak, a time i mnogi projekti koji se financiraju iz dobiti. Trećina dobiti ulaže se u stipendije djece branitelja - ukupno je isplaćeno 9556 stipendija, te u Zakladu branitelja koja je lani odobrila 4825 novčanih pomoći. Ministar branitelja Matić, međutim, na takve zahtjeve HDZ-a uzvraća: - Molim ih uime svih branitelja, a i ja sam branitelj, da ne štite naše interse. Jer, kad se sjetim na koji su način prodali naše udjele u Ini, dođe mi da plačem! Činjenica je, međutim, da će se, ako Fond zaista ostane bez dionica HPB-a i CO-a i eventualno drugih javnih poduzeća koja će biti privatizirana, uskoro zasigurno postaviti i pitanje njegova opstanka. Dosad je, naime, više od 60 posto branitelja tražilo isplatu svojih udjela iz Fonda i njegova je neto imovina danas na 1,13 milijardi kuna. Ako se ispostavi da se “prema objektivnim tržišnim i gospodarskim pokazateljima, ne povećava vrijednost imovine Fonda”, Vlada Republike Hrvatske može donijeti odluku o prijenosu njegove imovine na branitelje i - likvidirati ga. A sve bi to dovelo do toga da više nema ni osiguranog novca za stipendije niti za pomoć braniteljima u teškoj materijalnoj situaciji. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.