Ne treba izmišljati, islamisti iz BiH jesu prijetnja

16.03.2019. 14:37:10

Jedini teroristički napad na hrvatsku (u Rijeci) pripreman je i izvršen iz BiH, pa smo na oprezu Činjenica da najveći sigurnosni rizik Hrvatskoj prijeti i dolazi iz susjedne BiH. To Hrvatska nikada nije krila, kao ni stalnu zabrinutost i potrebu da se opasne ćelije radikalnog islamizma u našem susjedstvu pomno nadziru. Može ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić još sto puta reći da hrvatske sigurnosno-obavještajne službe pokušavaju angažirati radikalne islamiste u BiH da prenose eksploziv i oružje u BiH, e kako bi RH imala argumente o terorističkoj opasnosti za sebe – takve namještaljke Hrvatskoj nisu potrebne da bi dokazale nepobitno. A to je činjenica da najveći sigurnosni rizik Hrvatskoj prijeti i dolazi iz susjedne BiH. To Hrvatska nikada nije krila, kao ni stalnu zabrinutost i potrebu da se opasne ćelije radikalnog islamizma u našem susjedstvu pomno nadziru. Već i stoga jer je jedini poslijeratni teroristički napad na Hrvatsku (u Rijeci) pripreman i izvršen iz BiH. Mektića je ta briga Hrvatske za sigurnost i prije živcirala, a najviše kada je SOA u svom redovitom izvješću za 2017. navela opasnost i brojku od 10.000 radikalnih islamista. Tu je procjenu bila preuzela i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pa su u BiH žestoko reagirali. Ispostavilo se da nisu dobro čitali izvješće SOA-e, jer da jesu, odmah bi shvatili da se ta brojka odnosi na 10.000 radikalnih islamista u cijeloj jugoistočnoj Europi, a ne samo u BiH. To su razjasnili na sastanku u rujnu 2017. u Sarajevu ravnatelji hrvatske SOA-e i bosanskohercegovačke obavještajne agencije OSA-e Danijel Markić i Osman Mehmedagić. Ravnatelji agencija tada su razgovarali i o napisima iz hrvatskih medija o nezakonitom prisluškivanju hrvatskih političara, dužnosnika i gospodarstvenika koje u BiH provodi OSA, koja je osumnjičena da tako “vodi specijalni rat protiv Hrvatske, premijera Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH”. Te 2017. odnosi su “popeglani”, ali je Mektić opet podgrijao lonac čudnom i nelogičnom pričom. Koja bi, naime, bila logika da Hrvatska prije početka turističke sezone “čačka” s terorističkim pripremama radikalnih islamista u BiH!? Nikakva priča, međutim, ne mijenja realnost, koje se u sebi sigurno grozi i Mektić, da u onih 10.000 radikalnih islamista u široj regiji jugoistočne Europe ima i mnogo njih iz BiH, a koliko, to je vjerojatno uspješno procijenila i 
OSA, kao i SOA, pa neka se Mektić raspita. Davor Ivanković / VL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.