NECIJEPLJENI NE MOGU NI U JAVNI PRIJEVOZ: Kako se susjedi bore s koronavirusom, tko je pooštrio mjere, a tko ima ležerniji pristup

08.12.2021. 08:50:00

Necijepljeni ostaju u ‘lockdownu’ kada u nedjelju završi opće zatvaranje u Austriji. Poruka je to novog kancelara Karla Nehammera, dan nakon što je preuzeo dužnost. Austrija je 22. studenog uvela opće dvotjedno zatvaranje kako bi spriječila snažno širenje koronavirusa te su zatvoreni restorani, barovi, kazališta, muzeji i dućani koji ne prodaju osnovne potrepštine zatvoreni. Zatvoreni su i hoteli. Tjedan prije općeg zatvaranja, u ‘lockdown’ su morale osobe koje nisu bile potpuno cijepljene protiv koronavirusa i bio im je zabranjen pristup gotovo istim mjestima koja su sad zatvorena, a mogli su izlaziti iz kuće samo iz nekoliko razloga, poput odlaska na posao.

Iako je kancelar najavio da lockdown za necijepljene ostaje na snazi, moraju se u srijedu odrediti detalji.

Od 1. veljače u Austriji bi na snagu trebala stupiti odluka o obaveznom općem cijepljenju protiv korone. Navodno prema nacrtu novog zakona, osobe koje se i nakon službenog poziva ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina odbiju cijepiti, bit će novčano kažnjene, a govori se da bi kazne mogle ići i do 600 eura.

Italija
Od ponedjeljka u Italiji su na snagu stupile strože mjere protiv koronavirusa koje su još više isključile necijepljene osobe iz javnih aktivnosti. Tako samo oni koji su se cijepili ili preboljeli covid-19 mogu jesti u restoranima, otići u kino, izlaziti u klubove ili, pak, gledati nogometne utakmice na stadionima.  Isto tako od ponedjeljka je covid potvrda potrebna za vožnju podzemnom željeznicom, autobusima i vlakovima u međugradskom prijevozu. Pristup maloprodaji, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrepštine, omogućen je samo onima koji su cijepljeni ili koji su preboljeli koronavirus.
Sve ove pojačane mjere  ne odnose na djecu mlađu od 12 godina jer se ona još ne mogu cijepiti, a od 15. prosinca kreće obvezno cijepljenje školskog osoblja, policajaca, vojnika… Cijepljenje djelatnika u zdravstvenom sektoru obvezno je od travnja.
Slovenija
Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije slovenska vlada uvela je oštrije restriktivne mjere, ali nema lockdowna. Zatvoreni su svi noćni klubovi i diskoteke, na javnim kulturnim i sportskim događanjima  posjetitelji moraju biti na sjedalima s odgovarajućim razmakom, a uvjet PCT i maske obvezni su i za prisustvovanje vjerskim obredima. Učenici umjesto dva puta tjedno sada se moraju testirati na korona virus tri puta. Češća redovna obvezna testiranja od ponedjeljka se uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će trebati nositi i oni koji su cijepljeni, ako su u neposrednom kontaktu s drugim osobama.
Vlasnici lokala moraju kontrolirati COVID propusnice posjetitelja, a ako ih ovi odbiju pokazati ili se identificirati trebaju im zabraniti ulaz.
Njemačka
Početkom prosinca predstavnici savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina donijeli su odluku o pooštrenju mjera za necijepljene, koje sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodaji. Tako trgovine, osim onih  za svakodnevne potrepštine, omogućen je samo za one koji su cijepljeni ili koji su preboljeli koronavirus. Ista pravila vrijede i za kulturne i sportske manifestacije. Isto tako je odlučeno ako se među osobama koje se susreću nalaze necijepljeni, tada je dopušten susret jednog kućanstva s najviše dva pripadnika nekog drugog kućanstva.
Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama ograničen je na 30 posto kapaciteta prostora, ali ne smije premašivati brojku od 15.000 na otvorenom. U zatvorenom se broj posjetitelja ograničava na 5.000. U saveznim pokrajinama s visokom incidencijom preporučuje se potpuna zabrana kulturnih i sportskih okupljanja.  Za doček Nove godine u cijeloj zemlji vrijedi zabrana okupljanja, a uoči praznika će biti zabranjena i prodaja pirotehnike.
Slovačka

U Slovačkoj, zemlji s 5.5 milijuna stanovnika, zatvoreno je sve osim trgovina nužnim potrepštinama  te ljekarni, a građani ne smiju napuštati svoje općine, osim u slučaju odlaska kod liječnika, na posao ili u školu. Isto tako zabranjena su okupljanja više od šestero ljudi.  Osobe koje nisu cijepljenje protiv koronavirusa, a nemaju dokaz da su nedavno preboljele covid-19, ne mogu ući u ugostiteljske objekte i javne službe

Češka

Vlada Češke je u novom pokušaju da suzbije jednu od najviših stopa zaraze u svijetu naredila da se kafići i barovi zatvaraju u 22 sata te je isto tako zabranila božićne sajmove. Nove restriktivne mjere obuhvaćaju i prisustvo najviše tisuću ljudi na kulturnim i sportskim događajima. Prije toga je necijepljenima ograničen pristup barovima, pubovima, restoranima, frizerskim salonima i teretanama. 

Belgija

U Belgiji su zbog pogoršane epidemiološke situacije pooštrene mjere u cilju spriječavanja širenja koronavirusa. Nove mjere objavio je premijer Alexander de Croo odnose se u velikoj mjeri na obrazovanje. Predškolske ustanove i osnovne škole zatvorit će se 20. prosinca, a srednje škole će imati kombinirani model nastave. Zabranjene su aktivnosti s više od 200 učesnika. Prilikom organizacije događaja s manjim brojem učesnika, prisutni će morati imati potrebnu potvrdu i nositi maske. Donesena se odluka o radu od kuće četiri dana tjedno. Kafići i restorani mogu raditi do 23 sata, a zatvoreni su noćni klubovi i diskoteke. Zabranjene su privatne zabave, a sportska natjecanja se organiziraju pred praznim tribinama.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.