NEKA IZBORI POČNU: Leko potvrdio da Sabor se raspušta u ponedjeljak?

24.09.2015. 16:15:26

''Mi razgovaramo i radimo kako bi što bolje predstavili što smo u mandatu napravili. U vrlo teškim okolnostima napravili smo pozitivne pomake i promjene. Bavimo se kako te trendove učvrstiti i ojačati. A kad će biti izbori, to će odlučiti predsjednica RH'', rekao je. U četvrtak poslijepodne predsjednik Sabora Josip Leko potpisao je prijedlog odluke o raspuštanju Sabora koja će na dnevni red biti uvrštena u petak. U sadašnjem sazivu sabora ovu odluku je potpisala većina klubova. Sabor se prema toj odluci raspušta 28. rujna. Tako bi od tog dana trebali teći rokovi za izbore. Predsjednik Sabora Josip Leko tvrdi kako se o datumu izbora u SDP-u nije razgovaralo. ”Mi razgovaramo i radimo kako bi što bolje predstavili što smo u mandatu napravili. U vrlo teškim okolnostima napravili smo pozitivne pomake i promjene. Bavimo se kako te trendove učvrstiti i ojačati. A kad će biti izbori, to će odlučiti predsjednica RH”,  rekao je. Osim toga, u Saboru su se u četvrtak mogli čuli i prijedlozi da se Sabor zbog stanja u zemlji i situacije s izbjeglicama ne bi trebao još raspuštati i da sve poslove obavlja, zapravo, tehnička Vlada. Bivša premijerka Jadranka Kosor bila je takvog je mišljenja. ”Čak nisam mogao zamisliti da bi netko takvo pitanje mogao postaviti jer je u hrvatskoj potpuno normalno stanje, bez obzira na europsku krizu s izbjeglicama. Hrvatska vrlo dobro rješava tu situaciju. Europsku situaciju rješava na svom području i u svojoj ingerenciji. Vlada ima potpuni legitimitet i legalitet da to riješi u dogovoru s EU i susjedima. To je zaista europski problem u kojem Hrvatska u dobroj vjeri i na dobar način sudjeluje”, naveo je. Leko je odbacio sve teze da su sužene ovlasti tehničke vlade. ”Nema nikakvog ograničenja vezano za djelatnost vlade. Druga je stvar korektnosti i ograničenja u budžetskim sredstvima. Vlada je odgovorna da vodi zemlju dok ne preda novoj vladi”, zaključio je Leko.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.