NEMA PREŽIVJELIH VELIKA ZRAKOPLOVNA NESREĆA U IRANU Neposredno nakon polijetanja u Teheranu se srušio ukrajinski Boeing 737 sa 176 putnika, pojavila se snimka pada

08.01.2020. 10:20:00

Ukrajinski putnički zrakoplov srušio se nedugo nakon polijetanja iz zračne luke u Teheranu pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade

Ukrajinski putnički avion tipa Boeing 737 sa 176 putnika i članova posade srušio se u srijedu nešto poslije 6 ujutro po lokalnom vremenu u Iranu, izvještava BBC pozivajući se na lokalne medije.

Zrakoplov u vlasništvu prijevoznika Ukraine International Airlines srušio se neposredno nakon polijetanja s aerodroma Imam Homeini u Teheranu, javlja državna iranska agencija Fars.

Prema prvim informacijama, avion je letio na liniji za Kijev.

EDITORS NOTE: Graphic content / Rescue teams recover a body after a Ukrainian plane carrying 176 passengers crashed near Imam Khomeini airport in the Iranian capital Tehran early in the morning on January 8, 2020, killing everyone on board. - The Boeing 737 had left Tehran's international airport bound for Kiev, semi-official news agency ISNA said, adding that 10 ambulances were sent to the crash site. (Photo by Rouhollah VAHDATI / ISNA / AFP)

 

NOVO 9:30 U ukrajinskom zrakoplovu bilo je 82 Iranaca, 63 Kanađana i troje Britanaca, informacija je iz ukrajinske vlade koju prenosi AFP.

-------------------------

8:28 Ukrajinski zrakoplov srušio se zbog kvara na motoru, nije riječ o terorizmu, objavilo je ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu, a prenosi BBC.

------------------------------

8:24 Iranska televizija javila je da su među poginulima bila 32 strana državljana, te da pilot nakon polijetanja nije objavio uzbunu.

"Vatra je toliko snažna da ne možemo djelovati, a 22 vozila hitne pomoći, četiri autobusa i helikopter su na mjestu događaja", rekao je Pirhossein Koulivand, šef iranskih hitnih službi.

Srušeni ukrajinski zrakoplov letio je iz Teherana prema Kijevu. Riječ je o tri godine starom Boeingu 737-NG.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.

------------------------------

07:59 - Ukrajinski predsjednik je potvrdio da su svi putnici i članovi posade u zrakoplovu poginuli.

"Moja iskrena sućut svim rođacima i prijateljima putnika i posade", dodao je Zelenskij. 

Na fotografijama s mjesta nesreće vidi se kako su dijelovi zrakoplova razbacani uokolo. Zrakoplov se nakon rušenja zapalio, zbog čega mu spasilačke službe nisu mogle odmah prići, no vatra se sada ugašena pa se vidi razmjer katastrofe.

Cijeli stražnji dio zrakoplova se slomio, a strukture iz unutrašnjosti su izgorjele.

Iranski i ukrajinski dužnosnici surađuju u odgovoru na ovu katastrofu.

'Radimo na utvrđivanju uzroka ove tragedije. Ukrajinski konzul je na licu mjesta. Stvorena je operativna krizna skupina. Trenutno utvrđujemo točan broj ukrajinskih državljana koji su bili u zrakoplovu', rekao je ukrajinski premijer Oleksiy Honcharuk.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky prekinut će svoje putovanje u Oman i vratiti se u Kijev zbog ove nesreće.

------------------------------

07:21 - Svi putnici i članovi posade su poginuli, prenosi CNN informacije s iranske Press TV.

Ta je televizija citirala Ali Khashanija, visokog službenika za odnose s javnošću u Međunarodnoj zračnoj luci Imam Khomeini, odakle je poletio Boeing 737. Oni javljaju da je u zrakoplovu bilo ukupno 176 osoba: 167 putnika i devet članova posade. Ranija su izvješća imala podatke da je u avionu bilo 180 ljudi.

Iranska novinska agencija ISNA objavila je da se avion srušio zbog tehničkih poteškoća.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu CNN-u je priopćilo da prikuplja popis poginulih putnika te da još nemaju konačne brojeve.

------------------------------

BBC ističe da nije poznato je li ova nesreća na bilo kakav način povezana s iranskim napadom na iračke vojne baze u kojima su stacionirani američki vojnici. Iranski mediji javljaju da se vjeruje da je avion pao zbog 'tehničkih problema', ali ne navode detalje.

Na mjesto nesreće poslane su spasilačke službe.

- Avion je u plamenu, ali poslali smo ekipe i možda uspijemo spasiti neke putnike, izjavio je šef iranskih interventnih službi Pirhossein Koulivand za tamošnju državnu televiziju, kako ga citira agencija Reuters.

U međuvremenu je iranski Crveni polumjesec objavio da 'nema mogućnosti da je itko preživio' nesreću.

BBC-jev dopisnik Ali Hashem na Twitteru je objavio nekoliko fotografija s mjesta pada koje sugeriraju da je gotovo cijeli avion izgorio. - Vrlo vjerojatno nema preživjelih, napisao je.

Ali Hashem علي هاشم
@alihashem_tv
 · 

First footage of the Ukrainian airplane while on fire falling near

Embedded video
Ali Hashem علي هاشم
@alihashem_tv

Pictures of what’s left of the Ukrainian plane’s wreckage, nothing much, according to Iranian media it’s very unlikely that anyone survived

View image on TwitterView image on Twitter
988 people are talking about this

Isti novinar je objavio i snimku na kojoj se navodno vidi avion u plamenu još dok je bio u zraku. Na kraju snimke vidi se bljesak koji obasjava noćno nebo i to je, kako se čini, bio trenutak pada Boeinga.

Ali Hashem علي هاشم
@alihashem_tv
 · 

an Ukrainian plane carrying 180 passengers crashed close to Imam airport near

Ali Hashem علي هاشم
@alihashem_tv

First footage of the Ukrainian airplane while on fire falling near

Embedded video

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: JL/FOTO: AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.