'Nemamo program ni protokol za kolonu sjećanja, prepoznat ćete nas po vjetrovkama s oznakama Stožera'

15.11.2013. 18:57:19

1_185348

"Ne želim u ovim danima koji predstoje i koji su za mene svetinja nikoga prozivati, ali tko će meni određivati što je vukovarsko, a što nije? Za one koji ne znaju, vukovarska kolona sjećanja nastala je po uzoru na čuvenu kolonu na Mitnici 91. godine kada sam i ja osobno išao na pregovore. I ja sam dakle na neki način stvorio tu kolonu i nikome ne dopuštam manipulacije", rekao je Komšić.

Izraz vukovarska i nevukovarska kolona, kako je to ovih dana prozvano po medijima, mogle bi zbuniti sve one koji su zainteresirani za odlazak u Grad heroj na kolonu sjećanja kako bi se na sam dan pada 18.11. poklonili žrtvama i odali im počast. Kojoj koloni se prikloniti i postoje li dva protokolarna programa, saznali smo od samih članova Stožera:

- Nemamo program ni protokol za kolonu sjećanja, ne želimo nikoga navlačiti niti mamiti. Sve ćemo odraditi stihijski, sa srcem. Smatramo da nitko neće biti zbunjen kada dođe u Vukovar. Vjerojatno će doći do nekog spontanog grupiranja. Mi ćemo imati vjetrovke s oznakama Stožera i to je jedino po čemu ćemo se izdvajati. Proći ćemo vukovarskim ulicama zajedno s pukom koji se tamo zatekne, moliti se snjima, otići na misu. Taj dan, dan je promišljanja o onome što se dogodilo i nikakvi određeni protokoli i satnice nas ne zanimaju – kazali su iz Stožera.

Ipak, po protokolu koji je objavljen na službenim stranicama grada Vukovara stoji kako će na polaganju vijenaca biti i 204 brigada, a kolonu sjećanja predvoditi Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i ostali branitelji Vukovara zajedno s članovima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

- Ponavljam, svatko tko dođe u Vukovar stat će tamo gdje ga srce odvede. Bit će to privatne odluke. Onaj tko ima stav o svemu i siguran je u ono što misli, neće imati nikakvu dvojbu. Treba imati na umu, kome god se priključili i s kom god hodali, tamo ćemo biti radi vukovarske tragedije koja se ne smije zaboraviti – zaključak je članova vukovarskog Stožera.

Predsjednik Koordinacije udruga proteklih iz Domovinskog rata Zdravko Komšić uznemireno je za naš portal izjavio:

- Da, dio smo službenog protokola kao i svih 14 godina do sada. Iako, ovo je prvi put da se ova obljetnica čeka s opterećenjem i ne mogu reći da sam ravnodušan zbog najavljene dvije kolone - vukovarske i nevukovarske. Iz Koordinacije udruga većina se odazvala i složila sa službenim protokolom. Tako da... ne želim u ovim danima koji predstoje i koji su za mene svetinja nikoga prozivati, ali tko će meni određivati što je vukovarsko, a što nije? Za one koji ne znaju, vukovarska kolona sjećanja nastala je po uzoru na čuvenu kolonu na Mitnici 91. godine kada sam i ja osobno išao na pregovore. I ja sam dakle na neki način stvorio tu kolonu i nikome ne dopuštam manipulacije – rekao je Komšić.

Službeni protokol već je započeo 14.11. i trajat će sve do 23.11. Sam Križni put kojim će se kolona uputiti vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju dogodit će se 18.11. s početkom u 10:30 sati.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.