NEVJEROJATNO Nakon 25 godina pronađeno ukradeno značajno djelo hrvatskog umjetnika - i to na Njuškalu!

11.05.2019. 12:26:09

"Jama" se ubraja u jedno od najznačajnijih djela 83-godišnjeg Mije Kovačića, a ukradena je nakon provale u galeriju u Hlebinama. Punih 25 godina kasnije uočena je u oglasniku Njuškalo. Nakon punih četvrt stoljeća pronađena je slika "Jama" jedno od ključnih djela naivnog umjetnika Mije Kovačića koja je na kišni proljetni dan početkom ožujka 1994. ukradena sa skupne izložbe u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine. Kako doznaje Jutarnji list, da se slika pojavila na tržištu, umjetnikovu je obitelj obavijestio jedan ruski kolekcionar koji marljivo sakuplja hrvatsku naivnu umjetnost. On je na internetskom oglasniku vidio sliku i želio se dodatno raspitati o njezinoj autentičnosti kod samog Kovačića i kod njegove obitelji, s kojima je tijekom godina razvio blizak odnos. Kolekcionar ih je nazvao i, nakon što su pogledali stranice, uvidjeli su da je uistinu riječ o slavnoj "Jami". Policija je odmah obaviještena, a Sandra Capan iz Odnosa s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova kaže da je proces u tijeku te da će o ostalom izvijestiti nakon što se provede daljnja obrada. Iako ovaj poznati umjetnik kaže da su mu sve slike koje je naslikao drage i važne, za "Jamu" smatra da se može ubrojiti u njegova najvažnija djela. Kako kaže, znao je na sliku često pomisliti svih ovih godina. "Kad sam čuo da je pronađena, odmah sam se sjetio Borisa Kelemena, koji ju je izlagao u Hlebinama. Dugo smo za njom zajedno tragali. I prije sam je znao posuđivati za muzeje i galerije, bila je to slika koju se tražilo za mnoge izložbe, prepoznata je kao muzejski primjerak", kaže Kovačić. Važno je napomenuti kako je oglas ovog korisnika (pero_vragec) vrlo brzo skinut s Njuškala.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.