Nikolić izjednačio četnike i partizane te pozvao na nacionalno jedinstvo

27.05.2013. 12:46:45

Nikolić je ocijenio da je 'mržnja između dva srpska pokreta, četničkog i partizanskog, koji su proglasili iste ili vrlo slične ciljeve, dovela do ogromnih ljudskih žrtava'.

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić poručili su u nedjelju da se polaganjem posmrtnih ostataka članova kraljevske obitelji Karađorđević u obiteljsku grobnicu u domovini ispravlja povijesna nepravda i čini korak ka jedinstvu, te pozvali na nacionalno jedinstvo i pomirbu kako se više ne bi ponavljale greške iz prošlosti.

Na svečanosti polaganja posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Krađorđevića, kraljica Marije i Aleksandre i princa Andreja Karađorđevića u kriptu crkve na Oplencu u šumadijskom gradiću Topoli, Dačić i Nikolić su istaknuli da srpski narod sebi više ne smije dozvoliti podjele i nepravdu, te da je 'ideologija mnogo, a Srbija je jedna'.

- Prošlost se ne može izmijeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške - rekao je premijer Dačić ispred crkve Svetog Đorđa, zaklade kraljevske obitelji Karađorđević.

Njegov govor praćen zvižducima i uzvicima pripadnika desničarskih udruga, koje se Dačiću spočitava sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Srbijanski predsjednik je ocijenio da je 'povratkom posmrtnih ostataka kraljevske obitelji u domovinu ispravljena velika nepravda i učinjen korak ka nacionalnom jedinstvu' i da je, među ostalim, povijest srpskog naroda obilježena i unutarnjim podjelama i sukobima.

Nikolić je ocijenio da je 'mržnja između dva srpska pokreta, četničkog i partizanskog, koji su proglasili iste ili vrlo slične ciljeve, dovela do ogromnih ljudskih žrtava'.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegova brata princa Andreja Karađorđevića, prekriveni zastavama Kraljevine Jugoslavije, pohranjeni su danas u kriptu zaklade-mauzoleja kraljevske obitelji Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa u Topoli uz najviše državne počasti i u nazočnosti političkog vrha Srbije te nekoliko tisuća građana.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: