NISTE ZABORAVLJENI! POLA GODINE BRINULI O SOCIJALNO UGROŽENIM BRANITELJIMA

30.12.2021. 10:13:00

Nakon pojave COVID-a 19, potresa po Hrvatskoj, obustavljenih projekata početkom godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, uputilo je Javni poziv za financiranje/sufinanciranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te stradalnika iz Domovinskog rata i aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata u 2021. godini.

Udruga hrvatskih branitelja RH, odlučila se između ostalog za:

nabavka, pakiranje i podjela paketa s hranom i drugim potrepštinama hrvatskim braniteljima i članovima obitelji u potrebi, a koji su posebno ugroženi zbog bolesti, starije životne dobi, teške socijalno-materijalne situacije, života u samačkim kućanstvima i dr. Kako je socijalna ugroženost branitelja velika, a to se vidjelo i tijekom provođenja projekta „NISTE ZABORAVLJENI“, uz pomoć Područnih odjela MHB po županijama, dobili smo podatke o braniteljima i članovima njihovih obitelji, kome je pomoć potrebna. S obzirom na odobrena sredstva i područja koja su obuhvaćena projektom nije se moglo sve obuhvatiti sve branitelje, no postoji nada da ovaj projekt saživi da će biti obuhvaćeno još više branitelja i članova njihovih obitelji.

Projektom su obuhvaćene Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka županija i Grad Zagreb. NISTE ZABORAVLJENI, projekt je započet u mjesecu srpnju, završno s prosincem, svaki mjesec podijeljeno po 40 paketa, znači ukupno 200 komada paketa, sveukupne vrijednosti od 50.000,00 kuna, gdje se uglavnom baziralo na hranu, kućne potrepštine i sredstva za osobnu higijenu. Roba se uzimala isključivo od domaćih proizvođača, zna se s kojim razlogom, a u mjesecu prosincu, branitelju su za blagdane dobili kolače i domaće kobasice, a koje su radili proizvođači - hrvatski branitelji.

Sam ulazak u projekt tj. kontakt s hrvatskim braniteljima bio je i emotivan, pa i popraćen sa suzama, jer neki branitelji su bili iznenađeni jer ih se 30 godina nitko nije sjetio. Tako da je sam projekt uspio i na psihološkom planu. Između ostalog stekla su se nova prijateljstva, a u kontaktu s braniteljima, pružena im je i pravna pomoć oko prava koja nisu koristili ili nisu znali ili ih je trebalo malo motivirati da se pobrinu za sebe. Sve je rađeno na volonterskoj bazi, a Ministarstvo hrvatskih branitelja financiralo je i troškove razvoženja paketa.

Potrebe su veće od onog kakva je situacija na terenu i u ova krizna vremena treba se do dobro razmišljati i ovaj projekt obnoviti, jer niti jedan branitelj ne smije biti ZABORAVLJEN!

 

Hvala svima koji su omogučili i pomogli oko ove hvalavrijedne akcije, a svima zajedno želimo sretne i blagoslovljene Božićne blagdane, te sretnu i uspješnu Novu godinu. 40 branitelja će imati što staviti za Božić na stol!

UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA RH

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Dražen Šemovčan Šeki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.