Nisu povlašteni hrvatski branitelji, već pripadnici jugoslavenskih vojski i službi!

21.09.2013. 18:31:35

Ako brojke usporedimo s 4,7 milijarde kuna koje godišnje prime branitelji iz proračuna, lako je primijetiti da se za kategorije bivših pripadnika jugoslavenskih vojski i službi izdvaja skoro polovica onoga što dobijaju hrvatski branitelji.

Ministri vladajuće Kukuriku koalicije izbacili su probne balone u javnost najavljujući rezanje povlaštenih mirovina. Tim "kukurikavskim" činom oštećeno bi u prvom redu bilo 72 796 hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji mirovinu primaju izravno iz proračuna. To bio bio izravan udar na ionako loš standard braniteljske populacije i logično je da su najave o "kresanjima" izazvale veliko nezadovoljstvo među braniteljima.

Moraju li hrvatski branitelji biti žrtvom prekomjernog proračunskog deficita koji bi prema najavama iz oporbe mogao doseći povijesni deficit od 17 milijardi kuna? Ministar financija Slavko Linić  rekao je povodom najava rezanja povlaštenih mirovina da građani to od njega očekuju. Ipak, građani očekuju od njega pravednost, a ne udar na braniteljski standard.

Naime, u skupinu povlaštenih mirovina spada i nekoliko kategorija koje su same po sebi zanimljive. Još je zanimljivija količina novca koja se iz proračuna izdvaja za te skupine stanovništva. Radi se o mirovinama koji se isplaćuju pripadnicima NOR-a,  pripadnicima bivše JNA te "radnicima na određenim poslovima u unutarnjim poslovima i pravosuđu". Njima se na godišnjoj razini iz proračuna isplaćuje čak  2,3 milijarde kuna!

Samo za "partizanske" mirovine isplaćuje se 935  milijuna kuna.  Ako te brojke usporedimo s 4,7 milijarde kuna koje godišnje prime branitelji iz proračuna, lako je primijetiti da se za kategorije bivših pripadnika jugoslavenskih vojski i službi izdvaja skoro polovica onoga što dobijaju branitelji. Tko je onda ovdje povlašten? Nije valjda branitelj s gelerom u nozi? Ili je povlašten onaj koji naslijedio "partizansku" mirovinu? Ili "oficir" nekadašnje JNA? Broj pripadnika bivše JNA koji primaju mirovinu je 9 191, a za njih se godišnje iz proračuna izdvaja 335 milijuna kuna.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinski osiguranje, čak 28 334 "pripadnika NOR-a" prima mirovinu. Očito je da toliko živih pripadnika partizanskih postrojbi nema danas u Hrvatskoj, već su te mirovine uglavnom naslijeđene.

Prema mišljenju Kukuriku koalicije, svima treba podjednako "odrezati" bez obzira koliko je tko "dao krvi" za suvremenu hrvatsku državu. Ako je poslušati ministra rada Miranda Mrsića, onda "povlaštene mirovine trebaju slijediti sudbinu proračuna". Naravno da hrvatski branitelji ne misle da su "povlašteni", kako ih se često naziva u pokušajima javnog difamiranja. Nitko nije išao rat da bude povlašten, već da se odupre velikosrpskoj agresiji. Stoga bi se napokon trebalo prestati govoriti o braniteljskoj populaciji kao povlaštenima, već kao onima kojima pripadaju sva zakonska prava koja su stekli izlažući svoje živote u nametnutom ratu. Govoriti  o njima kao  povlaštenima, a istovremeno izbjegavati govoriti o broju mirovina i količini novca koji se izdvaja za "jugoslavenski kontigent", nepravedno je, amoralno i uvredljivo. Takav javni diskurs dodatno traumatizira ljude koji su na prvoj crti bojišnice ostavljali dijelove svog tijela da bi Hrvatska bila slobodna.

Vladajući bi  trebali prestati s praksom rezanja mirovina onima koji su se žrtvovali za ovu državu. Zar ne bi bilo pametnije napokon popisati stanje državne imovine, napraviti napokon jedinstveni registar i početi kapitalizirati ono što imamo. Gubimo milijarde kuna samo zato jer ne znamo upravljati državnom imovinom te čak ne znamo niti što sve imamo u državnom vlasništvu. No, za to je potrebno i volje i znanja, a hrvatski narod nužno treba političare s voljom i znanjem upravljanja državom. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE
Kategorije i brojevi korisnika mirovina iz proračuna
Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata - 72 796 korisnika
Sudionici NOR-a - 28 334 korisnika
Radnici na određenim poslovima u unutarnjim poslovima i pravosuđu - 16 448 korisnika
Pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. - 13 390 korisnika
Djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene osobe - 12 001 korisnika
Pripadnici bivše JNA - 9 191 korisnika
Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) - 6 937 korisnika

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.