NOVA BORBA ZA OLUJU: Miljenić namjerno odredio 'stručnjake' da izgubimo proces u Haagu?

03.03.2014. 09:31:49

1_220569

Hrvatska tužbu protiv Srbije nije povukla, a suđenje u Haagu počinje. No, jesmo li pripremili dobru strategiju?

Nakon što smo uspjeli spriječiti Vesnu Pusić, Ivu Josipovića i ostale da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije, na pomolu je drugi scenarij, smatra pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević. Kako piše na svom Facebook profilu, ekipa 'stručnjaka kukurikavaca koja nas treba zastupati pred Međunarodnim sudom pravde odabrana (je) u cilju da izgubimo proces'.

"Osim Luke Mišetića, koji je naknadno uvršten u tim, prije svega za protutužbu Srbije, jedino mi u timu Miljenićevih ljudi povjerenje ulijeva profesor Mirjan Damašk, kojeg su bili smijenili, degradirali i rekli da je dao ostavku pa je naknadno vraćen u tim bez prave uloge", ističe Kovačević. Naime, u ponedjeljak (3. ožujka) pa sve do 1.travnja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu(ICJ) počinje ročište u vezi tužbe Hrvatske za genocid protiv Srbije. "Uz Crnić-Grotić Hrvatsku će na usmenoj raspravi pred ICJ-em zastupati pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Šparo, profesori međunarodnog prava iz Zagreba Maja Seršić i Davorin Lapaš, profesor Mirjan Damaška sa sveučilišta Yale, te američki odvjetnik Luka Mišetić", nabraja pravnik. Domaćem timu pomagat će strani pravni savjetnici i profesori specijalizirani za međunarodno pravo - James Crawford, Philippe Sands i Kier Starmer. "Temeljni problem je u činjenici što su ovi Miljenićevi "najbolji ljudi" osim Mišetića i Damaške, slabo ili nikako uključeni u sam postupak", zaključuje Kovačević.

Hebrang: Potpora Vlade samo formalna

Srbija je nedavno u medijima objavila strategiju svoje obrane, ali i protutužbu protiv Hrvatske. Ratni ministar i član HDZ-a Andrija Hebrang dobro je upoznat s ovom tematikom, ali isticao je da je materijal za raspravu tajan te da se o njemu ne može čitati u medijima, ali po njemu strategija koja se primjenjuje u tužbi i postupku prema njemu trebala je biti objavljena. Stoga je naveo kako se stvara dojam nedovoljne brige i manjkavog angažmana države u spomenutom procesru. Dužnost je svakoga domoljuba da podatcima iz toga razdoblja agresije pripomogne u pripremama, a sporna je prema njemu i atmosfera koja se stvarala uoči procesa. Predsjednik Ivo Josiović pokušao je na sve načine udovoljiti srpskim zahtjevima o povlačenju tužbe te nikada nije imao hrabrosti iznijeti i braniti vlastiti stav, ali njemu je, naglašavao je Hebrang, najvažnije nikome se ne zamjeriti. "U javnosti se može steći dojam da je potpora Vlade tužbi za genocid tek formalna", zabrinuto je tvrdio bivši ministar. Prema podacima iz njegove posljednje knjige nad Hrvatima je zaista počinjen genocid. Iseljeno je gotovo 300 tisuća Hrvata s okupiranih područja. Ubijeno je 7263 civila, ne računajući oko tisuću nestalih. Silovano je 3000 žena, porušeno 17 bolnica, a u sabirne centre po Srbiji odvedeno je oko 30 000 ljudi. Teških ranjavanja bilo je 30 530, porušeno je 200 000 hrvatskih domova, crkvi, škola, tvornica i prometnica. Stoga stručni tim koji pred sobom ima težak zadatak mora raditi savjesno i stručno.

Potrebno je spomenuti i civile na suprotnoj strani, a agresorska vojska nije vodila evidenciju o ubijenim civilima na temelju identifikacija. To im je poslužilo da bi kasnije mogli falsificirati rezultate, stav je Andrije Hebranga. Tako Veritas Save Štrbca, kojega bivši ministar naziva falsifikatorom, govori o 2500 ubijenih civila, ali u njih ubraja i naoružane civile kao što su seoska straža, civili na službi u JNA, neuniformirani pripadnici tzv. Teritorijalne obrane, razne privatne naoružane paravojne četničke formacije itd. Čak i sam Štrbac ih svrstava u kategoriju "uvjetno civili", iako u međunarodnoj klasifikaciji takvih nema jer su naoružani civili po toj klasifikaciji teroristi". U analizi su izdvojeni ubijeni srpski civili koji su dokazano civili temeljem identifikacije, a takvih je u Štrpčevoj evidenciji oko 80. U ime HHO-a na sudu u Haagu svjedočio je Žarko Puhovski tvrdeći da je u Oluju ubijeno 667 srpskih civila, ali Hebrang navodi da je haški sud to učinio smiješnim te našao dokaze da su samo 42 od ubijenih civili. Nije na odmet spomenuti da je DORH proveo detaljne istrage na temelju identifikacije poginulih srpskih civila te utvrdio da ih je bilo 47 dok je još nedovršeno 156 istraga.

Uspjeh hrvatske tužbe ovisi o stručnom timu u koji Hebrang ne sumnja, ali moramo se kako je nedavno rekao, bojati domaćih zlonamjernika i suzdržane vlasti te pritisaka velikih sila koje ći i kroz ovaj proces pokušati promicati svoje viđenje pomirbe na ovim prostorima.

Hodak: Nimo se dobro spremili

Da se Hrvatska za ovu situaciju nije dobro pripremila tvrdio je i ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. Premda do povlačenja tužbi nije došlo zanimljivo je kako je Srbija jedanaest godina nakon Hrvatske podnijela svoju tužbu. Hrvatska politika, prema tvrdnjama odvjetnika, svoj stav o tužbama izrekla je kada je smijenila uglednog i poznatog profesora međunarodnog prava na prestižnom sveučilištu Yale, Mirjama Damaška sa čela komisije koja zastupa Hrvatsku u tužbi protiv Srbije. Doveli su sada "neku poznatu žensku za koju nitko nikada nije čuo", a ugledni profesor ovom odlukom bio je jaka razočaran. Hrvatske se očito ponovno nalazi u situaciji da nakon oslobađanja generala Gotovine i Markača mora dokazivati čistoću svoje Oluje na koju su mnogi Hrvati ponosni, ali ono što mnoge muči je politika 'ne bi se hteli mešati'. Vrijeme je ono koje će usprkos svemu pokazati hoće li pravda pobijediti i ovoga puta.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Robert Anic/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor: