Novak Đukić napustio BiH, otišao u Beograd na liječenje

10.07.2014. 08:27:00

Novak Đukić, ratni general taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, nedostupan je pravosudnim organima BiH, te ne može biti upućen na izdržavanje kazne, jer se nalazi u Beogradu.

Novak Đukić je zbog lošeg zdravstvenog stanja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, tvrdi njegov bivši branilac Duško Tomić. Tamo je otišao prije 17. juna, kada mu je izrečena ponovljena drugostepena presuda. Sud BiH o ovome je obaviješten naknadno, i to pismom Đukićevog novog branioca.

"Ovim putem Vas obavještavamo da je branilac osuđenog Đukić Novaka obavijestio Sud BiH da se njegov branjenik nalazi na bolničkom liječenju u Beogradu, nakon čega je Sud BiH zatražio dostavu relevantne medicinske dokumentacije. Iz tog razloga Novak Đukić još uvijek nije upućen na izdržavanje kazne zatvora", stoji u pismu Suda BiH.

"Kada dobije uputu za krivične sankcije, Đukić će se odazvati. Do danas on je slobodan čovjek i nije dobio uputni akt niti ima ijedan dokument koji mu zabranjuje kretanje. Znači, on je uredno po uputnici osiguravajuće kuće Banja Luka upućen na liječenje", kaže Tomić.

Novak Đukić osuđen je zbog granatiranja centra Tuzle 25. maja 1995. godine, kada je ubijena 71, a ranjeno 140 osoba. Iz Fondacije Istina Pravda Pomirenje potez Novaka Đukića smatraju kao bijeg od pravde, a istovremeno i propust Državnog suda, koji je smatraju netom nakon drugostepene presude od 17. juna ove godine, Đukića automatski trebao uputiti na izdržavanje kazne.

"Nemoguće je izaći iz sudnice sa 20 godina zatvora i ići tamo negdje. Nije trebao ni izlaziti iz zatvora jer njegovo djelo ratni zločin je utvrđeno samo je bilo pitanje odmjeravanja kazne. Greške su napravljene i on je to očigledno iskoristio", ističe Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje

Ustavni sud BiH početkom godine usvojio je Apelaciju Novaka Đukića, utvrdivši da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH. Sud BiH ukinuo mu je drugostepenu presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora, te ga pustio da se brani sa slobode.

Izvorni članak i VIDEO možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.