Novinar Leković u Pakračkoj Poljani nije vidio zatočene civile

06.06.2013. 19:30:36

Saša Leković, novinar koji je u ratu desetak puta bio u Pakračkoj Poljani, posvjedočio je na suđenju bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu, da tamo, unatoč glasinama i kasnijim svjedočenjima, nije vidio nikakav zatvor ili civilne zarobljenike, kao ni bilo kakve ljude koji nisu imali veze s postrojbom u javnosti poznatoj kao "Merčepovci".
Leković se prisjetio i da su mu pripadnici pričuvnog policijskog sastava u Pakračkoj Poljani tvrdili da je njihov zapovjednik upravo Merčep, iako je na terenu bilo nekoliko drugih operativnih zapovjednika. "Jedan od njih bio je Zvonimir Trusić, dok se drugi predstavio kao Zakošek", kazao je svjedok, dodajući da je Merčepa tamo vrlo kratko vidio svega dva ili tri puta. Jednom ga je, tvrdi, tamo vidio s povezanom rukom, no Merčep mu je osobno rekao da je ozljeda posljedica prometne nesreće, a ne ranjavanja kako se tvrdilo u medijima. Da je Merčep bio odgovoran za postrojbu zaključio je i zbog sastanka s članovima postrojbe na kojemu je uz njega bio i tadašnji ministar policije Ivan Vekić, koji mu je kasnije navodno rekao da on nije odlučivao hoće li mu Merčep postati savjetnik. Merčepa je, tvrdi, viđao i na zagrebačkom Velesajmu u društvu Stjepana Spajića i Stipe Manđarela te "terenskih" zapovjednika iz Pakračke Poljane. Sudsko vijeće suca Zdravka Majerivića danas je uz Lekovića ispitalo i novinare 'Glasa Slavonije' Jasnimka Nikolića i 'Slobodne Dalmacije' Damira Dukića koji su pisali o Merčepu. Novinari i Lekovićev fotoreporter Toni Hnojčik trebali bi svjedočiti i u nastavku suđenja 11. srpnja Merčepu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. No, on tvrdi da nije kriv i poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko "merčepovaca" te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića.
(Hina)
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.