‘O Domovinskom ratu dužni smo svjedočiti radi onih koji su život dali za domovinu’

03.07.2016. 11:20:17

Danas se u Vrbovcu održava središnja svečanost Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i obilježavanje 25. godišnjice Domovinskog rata. Dan branitelja zagrebačke županije obilježava se u spomen na 27. lipnja 1991. kada je na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde. U povodu toga u Studiju 4 jučer su gostovali Damir Tomljenović, dožupan Zagrebačke županije i brigadirni general u miru Rudi Stipčić. Dožupan Tomljenović rekao je kako je Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije od 2014. organizirao nekoliko tribina o Domovinskom ratu. Cilj tribina je da se uz rasprave i iznošenje činjenica sudionika ratnih događanja prikupi što više materijala koji bi se jednoga dana objedinio i poslužio kao temelj za stvaranje prave slike o Domovinskom ratu. Dužni smo to onima kojih više nema, koji su dali život za domovinu, istaknuo je Tomljenović. Izrazio je žaljenje da sami branitelji moraju iznositi istinu, da se sami moraju braniti od laži i objeda, umjesto da to čine institucije države. Smatra da je Domovinski rat zanemaren u medijskom prostoru.
Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona
General Stipčić, koji je u jesen i zimu 1991. bio zapovjednik Operativne grupe Posavina podsjetio je na tu godinu i da se napadnim operacijama “ORKAN – 91”, “OTKOS -10” i “PAPUK – 91” branio Zagreb. U jesen 1991. oslobodili smo 79 posto okupiranog područja zapadne Slavonije. Ostvareni uspjeh HV u jesen i zimu 1991. pokazao je agresoru, ali i ostalim političkim čimbenicima u svijetu, da je Hrvatska odlučna u oslobađanju svojih okupiranih područja. JNA i pobunjeni Srbi u zapadnoj Slavoniji doživjeli su 1991. najteži poraz na hrvatskom ratištu, od mlade novoosnovane, slabo naoružane Hrvatske vojske, istaknuo je general Stipčić. Govorio je i o knjizi koju je napisao, a koja opisuje ratne događaje u dijelu zapadne Slavonije u najkritičnijim i najsudbonosnijim danima Domovinskog rata. Gosti su se spomenuli i naših umjetnika Ivana Lackovića Croate te pokojnog Domagoja Devlića koji su sudjelovali na prvim crtama obrane Hrvatske, a surovu zbilju tog vremena prenijeli na svoja djela. Slike Ivana Lackovića Croate trenutačno su izložene u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Izložba se može pogledati do 4. srpnja. Gostovanje general Stipčića i dožupana Tomljenovića možete pogledati u videu na HRT-u:  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.