Obilježen Dan branitelja Pakraca i Lipika

22.08.2014. 09:03:39

Obilježavanje Dana branitelja Pakraca i Lipika, u organizaciji Udruge hrvatskog časničkog zbora gradova Pakraca i Lipika,  započeo je jučer rano ujutro već tradicionalnim oglašavanjem sirenama i crkvenim zvonima, a u popodnevnim satima počast poginulim braniteljima odali su gradonačelnici Pakraca i Lipika, predsjednici gradskih vijeća, dožupan  Ferdinand Troha, te predstavnici braniteljskih udruga na Rimokatoličkim grobljima u Pakracu i Lipiku te položili vijence i zapalili svijeće kod bista dr. Franje Tuđmana i dr. Ivana Šretera.

Nakon svete mise za poginule branitelje i dr. Ivana Šretera u pakračkoj župnoj crkvi program obilježavanja nastavio se u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" tribinom naziva "Pakrac u Domovinskom ratu". Željko Špelić, predsjednik Udruge hrvatskog časničkog zbora gradova Pakraca i Lipika, govorio je o svim postrojbama SFRJ na pakračko-lipičkom području, njihovom bogatom naoružanju, mobilizaciji srpskog domicilnog stanovništva naglasivši kako je napad na Pakrac i okolna područja bio pomno i dugo planirana akcija, a ne pobuna. Prikazani su i prijepisi dokumanata iz kojih je bilo vidljivo vrlo rano ustrojavanje srpskih paravojnih snaga. O događanjima iz 1991. godine u zapadnoj Slavoniji govorila je i Janja Sekula, povjesničarka iz Hrvatskog memorijalno dokumenatcijskog centra Domovinskog rata, iznijevši kronologiju najvažnijih političkih događanja koji su prethodili agresiji na pakračko-lipičkom ratištu. Na kraju tribine prisutnima je prikazan i dio dokumentarnog filma o napadu na Pakrac autora Marijana Pinhaka.  U povodu Dana branitelja prigodnu čestitku poslao je Rajmund Bradik, načelnik prijateljske općine Jasenova iz Slovačke.

Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.