Obilježena 20. obljetnica II. gardijske brigade HVO-a

15.12.2013. 12:00:11

Obiljezena-20.-obljetnica-II.-gardijske-brigade-HVO-a_article

Dvadeseta obljetnica II. Gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane, jedne od elitnih postrojbi koja je sudjelovala u oslobodilačkim operacijama vezanim za BiH i Hrvatsku, obilježena je u subotu u Mostaru pri čemu su govornici istaknuli da bez HVO-a Hrvati ne bi opstali u BiH.

Bivši zapovjednik II. Gardijske motorizirane brigade, general Stanko Baja Sopta istaknuo je da su hrvatski vojnici u HVO-u i HV-u koji su se borili u sklopu hrvatskih snaga bili i ostali zajedno.

"Uvijek smo bili zajedno hrvatske snage. Ovu obljetnicu posvećujem poginulim braniteljima jer je zahvaljujući njima osvanula zora slobode", rekao je Sopta na svečanoj akademiji koju je organizirala I. pješačka pukovnija Oružanih snaga BiH koja je sljednica II. Gardijske brigade HVO-a.

Zahvalio se nazočnim pripadnicima Hrvatske vojske, među kojima je bio i general Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs i drugima koji su svojedobno u sklopu Hrvatskih snaga vodili završne operacije u zapadnoj Bosni koje su dovele i do oslobađanja Hrvatske i BiH.

Sopta je istaknuo kako je osnivanje HVO-a i II. Gardijske brigade imalo puno opravdanje jer su zahvaljujući tome Hrvati ostali i opstali na svojim povijesnim ognjištima.

"Kada je Vukovar pao osnovali smo Herceg-Bosnu da bi se obranili. Bilo je to vrijeme biti ili ne biti. Iz tog ozračja nikla je i II. Gardijska brigada", dodao je.

II. Gardijska brigada sudjelovala je u desetinama velikih vojnih operacija počevši od obrane Uskoplja i pokušaja rasterećenja Hrvata u središnjoj Bosni u sklopu operacije Tvigi, Cincara u kojemu je oslobođen Kupres, Zime, Vrila, Skoka 1 i Skoka 2, Ljeta i Oluje u kojoj je II. Gardijska osvojila Vitorog i stigla na granicu s Hrvatskom, do operacija u kojima je oslobođeno Jajce, te se u jesen 1995. stiglo na sama vrata Banja Luke.

U ratu su poginula 163 pripadnika II. Gardijske brigade HVO-a. Njima u zahvalu su položeni vijenci u spomen kapelici sv. Ivana Krstitelja u vojarni Stanislava Baje Kraljevića južno od Mostara te je vojni biskup msgr. Tomo Vukšić služio misu.

(Hina) xzkre ysl

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.