Obilježena 23. godišnjica Bitke za Zavrtaljku

29.01.2017. 20:31:29

Hladnoćom i ledom okovan 29 siječanj 2017. godine. Još hladnije vrijeme, praćeno snježnom mećavom pratilo je pripadnike HVO­a 29. siječnja 1994. godine dok su nadljudskim naporima, pokušavali osvojiti dotad neosvojivu Zavrtaljku, kotu na planini Zahor koja dominira Brestovskom i Bilalovcem, dijelom općine Kiseljak koji graniči s Busovačom. 23 godine poslije, polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem u Brestovskom te misom zadušnicom u tamošnjoj župnoj crkvi odana je dužna počast onima koji su u spomenutoj Bitci dali ono najvrijednije, svoje živote. Inače, Bitka za Zavrtalju smatra se jednom na najbriljantnijih bitki u Domovinskom ratu u središnjoj Bosni.
Zavrtaljka je kota na planini Zahor koja dominira Brestovskom i Bilalovcem, selima pretežno nastanjenim hrvatskim stanovništvom, smještenim na rubnim područjima općine Kiseljak prema Busovači. Zauzimanjem Zavrtaljke i kontroliranjem spomenutih sela, Armija BiH u ratu je presjekla komunikaciju između Lepeničke i Lašvanske doline i tako od jedne hrvatske enklave napravila dvije. Upravo zato, Zavrtaljka se, ma koliko se to činilo nemogućim, jer radilo se o izazito nepristupačnoj koti, morala zauzeti. Jer kontrolirati Zavrtaljku značilo je rasterećenje Lašvanske doline koja se nalazila u izuzetno teškom položaju, ali i spječavanje daljnjih zločina Armije BiH. Biti za Zavrtaljku prethodio je zločin nad hrvatskim stanovništvom Medovaca i drugih sela koja gravitiraju Brestovsku i Bilalovcu. Poseban doprinos u Bitki za Zavrtaljku dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena čijom zaslugom je postrojbama HVO­a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu. Nažalost, operacija zauzimanja Zavrtaljke nije prošla bez žrtava. Svima koji su stradali u ovoj bitci kao i na drugim kotama obrane središnje Bosne, na 23. obljetnicu Bitke za Zavrtaljku pred spomen obilježjem u Brestovskom, uz članove obitelji stradalih, poklonili su se članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kiseljak kao i hrvatski politički predstavnici na svim razinama vlasti u BiH, od općine Kiseljak preko Srednjobosanske županije do Federacije BiH. Izaslanstvo hrvatskih dužnosnika predvodila je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a u izaslanstvu su, uz ostale, bili i Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora SBŽ i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka. Pred oltarom župne crkve u Brestovskom i ove godine, na 23 obljetnicu Bitke za Zavrtaljku bile su izložene fotografije poginulih hrvatskih branitelja. O njihovoj žrtvi u svojoj je propovijedi govorio i fra Gabrijel Tomić, župni vikar koji je uz župnika fra Iliju Jurića predvodio misu. „Pogledajmo dobro fotografije naših branitelja i ponesimo ih sa sobom, u svojim srcima jer oni su za nas dali najvrijedniije što su imali, svoje živote. Učinili su to jer su voljeli svoj narod, svoju Domovinu. Pokažimo im da njihova žrtva nije bila uzaludna. Učinimo to s više djece u našim obiteljima, ne plašimo se života, braka ni rađanja. Ostajmo ovdje u ovom prelijepom kraju i ne prodajimo zemlju jer ona natopljena i krvlju naših branitelja čije fotografije su danas pred oltarom“, poručio je fra Gabrijel okupljenima te podsjetio da se odlukom biskupa u BiH, istoga dana u svim crkvima u BiH molilo za mir najprije s srcima ljudi, a potom i obiteljima, župama i gradovima, cijeloj Domovini. Pored činjenice da je Bitka za Zavrtaljku bila jedna od ključnih u obrani središnje Bosne, ova je Bitka ujedno ujedno bila i posljednja prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma i zaustavljanja ratnih sukoba u BiH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.